Recept Friese boffert en hulp bij de voorbereiding van je foodfoto

Het recept voor Friese Boffert & hulp bij de voorbereiding van je foodfoto!

Ben ik wel een echte Friesin? De boeren op het Friese platteland aten vroeger veel pap & brij; ik gruwel al bij de gedachte! Pap van boekweitgrutten, boekweitmeel, griesmeel, gort, gerst, etc. Stopt hier mijn zoektocht naar de traditionele eetcultuur van provincie Friesland? Nee! De vrouw des huizes bedacht maandag wasdag :) ‘Boffert’ dat ik ben!

Wist je dat maandag ‘wasdag’  vroeger de normaalste zaak van de wereld was? Juist dan werd er een ‘alternatieve’ maaltijd klaargemaakt, waaronder ‘boffert’.  De wasketel pruttelde die dag uren lang op het vuur. Ideale gelegenheid om er een extra pannetje bij te zetten, in het kader van energiebesparing :) Dit werd ook op de zaterdagen gedaan, wanneer alle voorbereidingen werden getroffen voor de zondag. Lekker makkelijk tijdens het schoonmaken! Boffert is een goed gevulde broodcake, gebakken in een pan heet water. Nu heb ik nog nooit iets gebakken in heet water, dus de hoogste tijd om dat eens uit te proberen! De boffert bakvorm lijkt op een grote tulband met deksel, maar dan iets hoger. Vroeger ook met klemmen. Zo komt er geen water bij het beslag en wordt het beslag egaler gebakken. Men zegt dat ook de smaken intenser zijn door het deksel…

Ok, het vinden van deze bakvorm was nogal een dingetje. Dokter Google & de grotere internetwinkels kennen geen boffert, trommelkoek of dikkoek bakvorm. Maar na wat gepuzzel ontdekte ik de juiste zoekterm: ‘aluminium waterbadvorm’. Tsja… die ziet er wel heel glimmend & 2020 uit… Marktplaats had er enkele, maar deze brocante exemplaren waren zo oud dat ik bang was mezelf te vergiftigen met verweerd metaal! Op naar de tweedehandswinkels; een favoriet uitje! Hier kan ik uren sneupen naar leuke spulletjes voor de foodfotografie. In Veenendaal kwam ik van de koude kermis thuis, geen boffertbakvorm… Oorspronkelijk komt deze broodcake uit Friesland, maar het recept is later verspreid over de noordelijke provincies. Ik zoek dus op de verkeerde plek! Kortom; een autoritje naar Friesland voor familiebezoek & een ochtendje kringloopwinkels met mams. En net toen we de allerlaatste kringloopwinkel uit wilden lopen zag ik ‘m staan. Verdekt opgesteld op een plankje met antieke spulletjes. Yes! Got ya! Veel te duur geprijst, maar ja… ik zou en moest een boffertvorm uit Friesland. Eentje met de perfecte look om een oud Hollands sfeertje te creëren in mijn foodfoto.

Misschien overbodig, maar bij  ‘rijzend gistbeslag in een hermetisch afgesloten bakvorm, badend in kokend water lees ik: ontploffingsgevaar! Ik heb meerdere malen het plastic deksel van mijn beslagkom door de keuken zien springen tijdens het rijzen van brooddeeg… Conclusie: deksel boffertvorm dicht, maar klemmen los. Vast de reden dat de moderne bakvorm tegenwoordig geen klemmen meer heeft ;)

Al met al een vernieuwend kijkje in de oud Hollandse keuken! Volgende keer alleen iets meer beslag voor mijn formaat boffertvorm.

Resultaat? Volgens mij ben ik toch een echte Friesin ;)

Aan de slag!

Recept

  • 125 g boekweitmeel (evt. vervangen door amandelmeel of bloem)

  • 125 g bloem

  • 200 ml melk

  • 3 eieren

  • 1 zakje droge gist + 50 ml lauwwarm water (5 minuten laten staan)

  • 50 g gewassen rozijnen

  • 40 g gewassen gedroogde abrikozen (in stukjes) of cranberries

  • 50 g gemengde noten (in stukjes)

  • 1 el kaneel

  • 1 tl zout

  • 2 el paneermeel

  • 2 el roomboter

Extra nodig

  • Waterbadvorm (1,2 liter)

  • Grote pan, waar de waterbadvorm in past

Meng de boekweitmeel, bloem, melk, eieren, zout en de gewelde gist tot een beslag. 
Voeg de kaneel, noten en vruchten toe. 
Smelt de boter. Vet hiermee de boffertvorm in (incl. het deksel). 
Strooi de paneermeel in de vorm, sluit het deksel en schud totdat alle boter bedekt is met een laagje paneermeel. 
Vul de bakvorm voor 2/3 met beslag en leg de deksel er los op. 
Zet het geheel in een grote pan met koud water (laat de bakvorm niet drijven!). 
Breng het geheel aan de kook en laat het 60-75 minuten zachtjes koken. 

logo-studio-foek-definitief-zwart transparant.png

Fotografie tips!

Fotografie tips - hulp bij de voorbereiding van je foodfoto!

Voorbereiding is het halve werk! Ok, dit klinkt heel oudbollig, maar niets is minder waar… Maak vooraf een plaatje in je hoofd of een schets op papier hoe je foto er ongeveer uit komt te zien. En ja, ik vond dit eerst ook onzin, maar nu ik dit daadwerkelijk doe scheelt het zoveel tijd! En je eten loopt niet meer weg tijdens de shoot ;) Enkele vragen die je kunnen helpen:

  • Wat voor sfeer wil je creëren? Licht en luchtig of donker en sfeervol? Voor de boffert wilde ik een ouderwetse Hollandse look. Daarom heb ik gekozen voor een meer ‘moody’ sfeer met donkere achtergrond. Ik fotografeer met natuurlijk licht, ofwel vlakbij een raam. In mijn mini e-book ’Verschillende effecten creëren met natuurlijk licht’ geef ik praktische tips over licht & belichting. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang het e-book direct GRATIS in je mailbox!

  • Welke ‘props’ ga je gebruiken? Ik heb gekozen voor neutrale kleuren; een ouderwetse boffertvorm, verweerd bestek, hout, een oud emaille bordje, een oude boerenbont beker, gecombineerd met een vintage katoenen placemat en een Friese krant. Bijna alle props heb ik gescoord tijdens mijn uitje naar de kringloop.

  • Waarvoor ga je de foto gebruiken? Het meest geschikte formaat is afhankelijk voor welk doel je je foto maakt. Instagram komt het mooiste uit in verhouding 4:5 of 1:1, Pinterest weer in 2:3 (rechtop staand). Mijn doel was portfolio + Pinterest, daarom heb ik gekozen voor 2:3 verhouding.

  • Vanuit welke hoek ga je de foto nemen? Kies de hoek waarin het eten het mooiste uitkomt. Gebruik je veel laagjes? Neem m dan recht van voren. Gebruik je hoge diepe borden, neem m dan recht van boven of schuin van boven. Hier heb ik bewust gekozen voor schuin van boven (ofwel 3/4). Mijn portfolio kon nog wel een paar van deze shots gebruiken.

  • In mijn volgende blogpost meer tips over voorbereiding & compositie!

Vond je dit een leuk artikel? Of heb je vragen?
Laat een berichtje achter, misschien kan ik je helpen.

Ennuh… Kennis is om te delen, lekker efficiënt! Druk op de ‘share’ knop en deel mijn artikel :)