Recept klunzensoep en in 5 stappen naar de perfecte compositie in je foodfoto

Het recept voor Friese uiensoep & in 5 stappen naar de perfecte compositie! Inclusief mijn tekenhulp - gratis te downloaden!

‘Sipel’. Ofwel het Friese woord voor ‘ui’. Als klein meisje kende ik het woord ook in een andere betekenis: ‘kluns’. Nu weet ik niet of dit laatste onder het ‘ algemeen beschaafd Fries’ valt, maar reden genoeg om een Fries recept met ‘sipels’ op te snorren! Sipelsop! Net als mijn vorige blogpost een recept uit Friesland & in de categorie ‘maandag wasdag’ (meer weten, check mijn vorige blogpost). 

Ok, het krijgen van de juiste kleur soep was nogal een dingetje… It’s all in the name! Sipel dat ik ben! In mijn beleving is ‘fruiten’ het kort bakken van de uien tot ze glazig worden. Resultaat: een wittig crème kleurige uiensoep. Maar er werd ‘ouderwets fruiten’ ofwel ‘karameliseren’ bedoeld, tja… Wittig en donkerbruin is nogal een groot verschil in uiterlijk ;) Blijkbaar is de definitie van fruiten in de tijd ook veranderd ;)

Tegenwoordig zijn uien het hele jaar rond verkrijgbaar. In de 18e en 19e eeuw at je op het Friese platteland wat er voorhanden was. De warme maaltijd bestond uit gedroogde erwten of bonen, rijst of gerst (ongepelde gort), seizoensgroenten en vlees of vis. Het traditionele Hollandse ‘aardappel, groente, vlees’ kwam pas later, toen het graan te duur werd. 
Wist je dat de Friese boeren in die tijd al om 10uur in de ochtend warm aten?
Bij het opstaan (rogge)brood met boter of met kaas. Rond 10 uur de warme maaltijd. Tussen de middag een kopje slappe thee en rond 16uur wederom brood. De vierde maaltijd was een portie pap rond 19-20uur in de avond. 

En nee, je hoeft echt niet aan de ontbijttafel met deze overheerlijke uiensoep ;)

Aan de slag!

Recept

  • 1 kg uien (ik gebruik 500gram rode en 500 gram gele uien)

  • 3 eieren

  • 1 liter bouillon (lekkerste is huisgemaakt)

  • Friese Nagelkaas - ongeveer 200 gram 

    • beleg voor 3 sneetjes roggebrood

    • 50 gram om te raspen ter garnering van de soep

  • 3 sneetjes Fries roggebrood

  • 3 oude boterhammen

  • peper, zout, nootmuskaat

Extra nodig

  • Koekenpan met dikke bodem voor het karameliseren van de uien

    • Let op: gebruik een koekenpan zonder anti-aanbaklaag!

    • Optimaal is eentje van staal (let op, wel eerst inbranden voor 1e gebruik), maar RVS kan ook ;)

  • Soeppan

  • Oven (voor het smelten van de kaas)

Bereiding soep

  • Verwijder de schil van de uien, snijd de uien grove ringen

  • Kook de eieren ongeveer 10 minuten (hard gekookt).

  • Verhit de boter in de koekenpan met dikke bodem en bak de uien op matig vuur, totdat ze zacht en glazig worden. 

  • Ga door met bakken/fruiten totdat de uien zacht en bruin zijn geworden. Ofwel karameliseren. Dit kan wel 30-40 minuten duren. Roer af en toe door, voeg indien nodig een eetlepel water toe zodat de uien niet aan de bodem blijven plakken. 

    • Het karameliseren van de uien kun je enkele uren van tevoren doen. Je zult zien dat de uien een intensere bruine kleur krijgen wanneer je ze even bewaard. Wel in de koelkast bewaren ;)

  • Voeg de bloem bij de warme gekarameliseerde uien en blijf roeren tot het een papje wordt.

  • Voeg beetje bij beetje de bouillon erbij. Pas een nieuwe scheut wanneer de vorige geheel is opgenomen door de bloem/uien. 

  • Breng het geheel aan de kook en laat de soep 5 minuten zachtjes doorkoken. 

  • Breng de soep op smaak met peper en zout en voeg een flinke snuf nootmuskaat toe. 

  • Laat de het geheel nog 15-20 minuten zachtjes garen en haal de pan vervolgens van het vuur. Sluit af met een deksel.

Bereiding garnering

  • Verwarm de oven of grill op 220 graden. 

  • Snijd of steek enkele rondjes of ‘pompebledsjes’ uit het brood en bestrooi deze met geraspte Friese Nagelkaas. Leg ze enkele minuten op een bakplaat in de oven. Totdat de kaas gesmolten en iets knapperig is. 

  • Leg een gekookt ei in elke soepkom.

  • Leg naast elke kom een snee roggebrood belegd met Friese Nagelkaas.

  • Schenk de sipelsop in de kommen en maak het af met de pompebledsjes.

  • Tadaa, Oud Hollandse Friese Sipelsop. Eetsmakelijk, ofwel ’Lekker ite!’ 

logo-studio-foek-definitief-zwart transparant.png

Fotografie tips

Fotografie tips
Hoe maak je snel & gemakkelijk de perfecte compositie?

Onze hersenen smullen van een mooie compositie! In mijn vorige blogpost (Friese Bofferd) gaf ik tips ter voorbereiding, waaronder het maken van een schets. Maar hoe maak ik deze schets en waarom is dit een gemakkelijk & handig hulpmiddel voor het maken van een compositie?
In slechts 5 stappen leer ik je de perfecte compositie te maken met de link naar mijn gratis tekenhulp!

Je hebt vast wel eens één van deze termen gehoord: de gulden snede, Fibonacci of de ‘regel van derden’. Kreten als deze hebben te maken met compositie. In de natuur voldoen vele vormen aan vaste wiskundige verhoudingen, ofwel de gulden snede. Een slakkenhuis, een orkaan van bovenaf gezien, bloemen en zelfs het menselijk oor! Onze hersenen vinden deze verhoudingen ‘zeer aantrekkelijk’ om naar te kijken. Het heeft een natuurlijke en harmonieuze uitstraling. Dé reden dat ze veel gebruikt worden door kunstenaars en architecten!

In 5 stappen naar de perfecte compositie!

Geen kunstige museumstukken, maar een schets voldoet met simpele krabbels! Download HIER mijn gratis tekenhulp, print m uit en aan slag!

  • Maak een lijstje met voorwerpen er allemaal in het beeld gaan komen. Een soort boodschappenlijstje dus.

  • Teken een vierkant of rechthoek in de juiste verhouding van je foto (1:1, 2:3, 4:5, 16:9. etc.) - of gebruik mijn handige gratis tekenhulp!

  • Kies een raster voor je compositie en teken deze op je papier. In mijn gratis tekenhulp vind je enkele voorbeelden van rasters!

    Het raster is een vlakverdeling, waarbij de wiskundige regel van de gulden snede is gebruikt. Er bestaan meerdere typen rasters. Hieronder twee voorbeelden van mijn krabbels (klik op de foto’s).

    Een raster is geen wet, maar een hulpmiddel. Uiteindelijk bepaal jij wat je mooi vindt!

  • Start met het intekenen van de schets. Teken de voorwerpen op een of meerdere van de kruispunten van het raster, gebruik indien nodig ook de lijnen.

    • Begin met hoofdonderwerp, gevolgd door de ‘props’ (serviesgoed, ingrediënten, servetten, etc.).

    • Ga je de foto schuin van boven maken, teken de vormen dan iets platter in je schets. Een rond bord wordt een horizontale ovaal.

  • Noteer van welke kant het licht komt

Op deze manier kun je rustig je compositie bepalen, zonder dat je gerecht verpieterd tijdens de fotoshoot!
Daarbij duurt de fotoshoot korter & je zorgt voor een professionele/ zelfverzekerde uitstraling tijdens een shoot in opdracht. 

Liever geen schets gebruiken? Op de meeste digitale camera’s zit wel een rasterweergave. De opties zijn wel beperkt, meestal is het degene met rechte lijnen ;)

  • In mijn volgende blogpost een DIY voor je eigen fotografie achtergrond!

Vond je dit een leuk artikel? Of heb je vragen?
Laat een berichtje achter, misschien kan ik je helpen.

Ennuh… Kennis is om te delen, lekker efficiënt! Druk op de ‘share’ knop en deel mijn artikel :)