Licht: hoe maak je de perfecte foodfoto met tegenlicht?

Wat is goed licht? Waarom zou je tegen het licht in fotograferen? En hoe doe je dat eigenlijk? Wat heeft de camerahoek hiermee te maken? Hoe maak je de perfecte foodfoto met tegenlicht?
In deze blogpost leg ik het uit. Lekker praktisch met voorbeeldfoto’s, zodat je thuis direct aan de slag kunt gaan! Lees snel verder voor de camera opstelling, het stappenplan en 6 praktische tips!

Foek’s Food Story: licht & Zweedse broodjes!

Weet je nog de herfstige foto van de Chai-thee uit de vorige blogpost? Hierin gebruikte ik tegenlicht. Uit een poll die ik heb gehouden op Instagram bleek dat veel van jullie vragen hebben over het gebruik van ‘licht’ in je foodfoto.

Speciaal daarom, de eerste blogpost over licht. Ik ben van plan meerdere artikelen te schrijven. Laat je me weten welke vraag jij hebt over licht?
Plaats een reactie onder de blog!

Voor deze post wilde ik graag kaneelbroodjes maken. Bij het zoeken naar technieken voor het vouwen/knopen van het deeg, kwam ik dit recept van @healthylittlecravings tegen: Zweedse kardemom-kaneelbroodjes. Een aanrader als je houdt van kardemom ;)

Instellingen van de camera: Canon 50mm - ISO 2500 - f13 -1/30s. Natuurlijk licht.

Wat is goed licht voor een foodfoto?

Mooi licht is voor mij het belangrijkste onderdeel in een foto. Het zorgt voor sfeer, diepte en je foto komt echt tot leven! Je kunt een foto nog zo mooi stylen, maar zonder goed licht komt de foto niet tot leven. Dan mist de foto net dat beetje extra. Niet alleen de kwaliteit van het licht, maar ook de richting van waaruit het licht op het gerecht/baksel valt is van belang voor het creëren van sfeer in je foto.

Natuurlijk licht versus kunstlicht

Je hebt twee keuzes bij het gebruik van licht: natuurlijk licht of kunstlicht.
Ik ben verliefd op natuurlijk licht, ofwel het licht van de zon. Het liefst met een laagje bewolking, voor mooie zachte schaduwen (daarnaast ben ik aan het experimenteren met kunstlicht). Binnenshuis kies ik een plek dichtbij een raam of een openstaande deur naar buiten. Buitenshuis kies ik meestal de schaduw. Wanneer ik direct zonlicht met harde scherpe schaduwen wil, dan kies ik een plek in de zon.
In mijn gratis mini e-book ga ik dieper in op verschillende effecten die je kunt creëren met natuurlijk licht. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang ‘m gratis in je mailbox!

Kunstlicht is er in vele soorten en maten. In de fotografie wordt meestal een daglichtlamp gebruik. Dit licht lijkt qua kleur en golflengte het meeste op natuurlijk licht. Hierbij heb je de keuze tussen een continulamp, een flitslamp, of een losse flitser welke je op de camera kunt zetten.

Richting van het invallende licht

Het mooiste effect krijg je door het licht van zijwaarts, van schuin van achter, of van achteren op je gerecht/baksel te laten vallen. Dit laatste wordt ook wel tegenlicht, of backlighting genoemd. Daarover zometeen meer!

Waarom is de richting belangrijk? Er ontstaan schaduwen. Deze schaduwen creëren diepte in je foto, waardoor alles er nog echter en lekkerder uitziet!

Een lichtbron direct van voren of van boven geeft fletse foto’s. Waarom? Er zijn nauwelijks schaduwen te zien op de foto. Denk maar eens aan een foto, waarbij het gerecht onder de keukenlamp op de keukentafel is genomen.

De hoek van waaruit je fotografeert is van belang!

Naast het licht, is de combinatie met de hoek van waaruit je de foto maakt belangrijk. In de foodfotografie worden meestal de volgende 3 hoeken gebruikt:

  • Recht van boven (flat lay)

  • Schuin van boven (bird’s eye; meestal licht de hoek ergens tussen de 45-75 graden)

  • Recht van voren (straight on)

Als voorbeeld even terug naar de Chai-thee. De foto heb ik genomen dicht bij het raam, waarbij het licht van achterwaarts op de scene viel. Dit is ‘boven’ in de foto. In eerste instantie had ik een flat lay in gedachte, maar ik merkte dat de thee niet direct opviel in de foto (zie linker foto hieronder). En dat terwijl het toch de ‘Hero’ in de foto zou moeten zijn… Ik zag nauwelijks weerspiegelingen in de thee. Totdat ik de richting van de camerahoek veranderde naar schuin naar beneden… Ja, dat was het! Check hieronder het verschil:

Zo maak je de perfecte foodfoto met tegenlicht!

In de foodfotografie wordt tegenlicht, ofwel ‘backlight’ vaak gebruikt. De reden hiervoor? Het geeft prachtige reflecties (highlights) op oppervlakken & door glaswerk en vloeistoffen. Hierdoor komt alles echt ‘tot leven’ en lijkt alles nog lekkerder! Kortom, zeker de moeite waard om eens te proberen!
Er zijn vele wegen naar Rome… Hieronder deel ik mijn aanpak, ik hoop dat ik je hiermee kan inspireren! Zie ook onderstaande ‘Behind The Scene’ foto’s.

Stappenplan & camera-opstelling

  1. Kies een plek vlak bij een raam of een openstaande deur naar buiten. 

  2. Zet de camera of smartphone op een statief. 

  3. Richt de lens tegen het licht in, ofwel recht tegenover het raam of de deur.  

  4. Kantel vervolgens de camera schuin naar beneden (in een hoek van ongeveer 45-75 graden). Voorkom dat je geheel recht van voren fotografeert, dan zie je het oppervlak en dus die mooie highlights straks niet meer!

  5. Zet alles klaar wat je wilt fotograferen. 

  6. Maak een paar testfoto’s aan de hand van de praktische tips hieronder.  

  7. Check (nogmaals) de instellingen van je camera of smartphone

    • Pas op dat je niet overbelicht!

    • Focus op de ‘hero’. 

  8. Ready to go!

6 Must know tips voor de perfecte foto met tegenlicht

Tip 1. Hero

Kies een gerecht/baksel met veel textuur en glans in het oppervlak. Bijvoorbeeld afgebakken broodjes met glans en/of een topping van zaadjes, een mooie taart, boterham met chocopasta, brownies met een topping glanzende topping, cocktails, smaakwaters, etc. 

Tip 2. Props

Kies een backdrop & props met matte afwerking. Hoogglans weerkaatst veel licht, dit leidt af. Je wilt dat de dat alle aandacht gaat naar het gerecht of baksel! Scroll naar beneden voor tip 3!

drentse turfkoek 1.jpg

Wil jjj meer leren over KLEURgebruik?

KLIK HIER voor 3 praktische kleurencombinaties voor je foodfoto!. Let op: scroll helemaal naar beneden voor de fotografie tips.

Tip 3. Contrast

Hoe dichter bij het raam, des te groter het verschil tussen lichte en donkere vlakken in je foto (veel contrast, dramatischer effect, dit wordt ook wel veel ‘lichtafval’ genoemd). Hoe verder weg van het raam, hoe des te minder het verschil tussen lichte en donkere vlakken in je foto (weinig contrast, geleidelijkere overgang, dit wordt ook wel weinig ‘lichtafval’ genoemd). 

Tip 4. Licht weerkaatsen

Schaduwen te donker? Gebruik een wit stuk board, karton, piepschuim, of ander oppervlak om licht te weerkaatsen aan de schaduwkant (reflector). Dit is de kant waar de camera staat. Zie onderstaande voorbeeldfoto’s het subtiele verschil in schaduwen op en onder de voorste 3 broodjes.

Tip 5. Licht ‘zachter’ maken

Zonnige dag? Hang een vitrage, wit laken of diffuser voor het raam. Zo worden de lichtstralen meer verspreid en creëer je ‘zachter’ ofwel diffuser licht. Hierdoor worden de randen van de schaduwen minder scherp.

Tip 6. Voorkom overbelichting!

Controleer het histogram van de testfoto’s op je fotocamera. Kijk naar het uiterste rechter deel van de grafiek. Wanneer dit deel geheel doorloopt en de rechter zijkant aanraakt, is er sprake van overbelichte delen op de foto.
Sommigen adviseren om een foodfoto iets over te belichten. Dit kan, mits de aller lichtste delen in je foto niet uitbijten. Wanneer dit wel gebeurt, registreert je camera enkel nog ‘wit’ en geen details meer (ook wel ‘clippen’ of ‘clipping’ genoemd). Deze details kun je in de nabewerking niet meer terughalen - er ontstaan witte vlekken in je foto. Of er delen in je foto worden overbelicht, kun je checken in het histogram in je fotocamera.

Tot slot

Welke vraag heb jij hebt over licht? Plaats een reactie onder de blog!

Meld je aan voor de nieuwsbrief & ontvang mijn gratis mini e-book in je mailbox! Ik leg je uit hoe jij verschillende effecten kunt creëren met natuurlijk licht.