Recept Drentse turfkoek en praktische kleurenschema's voor je foodfotografie

Hoe maak je Drentse Turf & hoe gebruik je kleur in je foodfoto? In deze blogpost het heerlijke recept & praktische fotografie tips!

Ben jij een zoetekauw? Drentse Turfkoek is een zoete koek met een topping van noten & gekarameliseerde appel, in de vorm van een stuk turf. Een soort ‘tarte tartin’, maar dan met koek. Een typisch streekproduct ter nagedachtenis aan de tijd van de veenontginning. Nu is de tijd van de veenarbeiders niet erg zoet. Het was keihard werken. Veen werd uitgegraven en vervolgens gedroogd tot turf. De nummer 1 brandstof van vroeger. Dit werd gedaan op vele plekken in Nederland, maar Drenthe is wel de meest bekende. Waarschijnlijk doordat het werk werd uitgevoerd tot ongeveer 1950. En door het Open Lucht Museum in Emmen (Het Veenpark). 

Een Turfkoek is nu niet het meest charmante baksel om te fotograferen… Net als de Friese Duimpjes, heeft elke bakker zo zijn/haar eigen variatie op het recept. Mijn variant is gebaseerd op het recept uit ‘Heel Holland Bakt’. Ik heb gemengde noten en kaneel toegevoegd en het uiterlijk ‘gepimpt’ met appelroosjes ;)

Aan de slag!

Recept

Vulling/topping

  • 35 gram gesmolten roomboter

  • 70 gram witte suiker

  • 4 appels

  • 75 gram gemengde noten (grof gehakt, 50 gram voor topping en 25 gram voor beslag)

Koekbeslag

  • 80 gram roomboter op kamertemperatuur (kleine blokjes)

  • 130 gram donkerbruine basterdsuiker

  • 2 eieren

  • Rasp van 1 citroen

  • 2 theelepels citroensap + scheutje voor de appels

  • 100 gram maizena

  • 80 gram bloem

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1 theelepel kaneel

Extra nodig

  • Cakevorm

  • Bakpapier 

Bereiding

  • Bekleed de cakevorm met bakpapier (handig om de gekarameliseerde topping & koek in een geheel uit de vorm te krijgen na het bakken)

  • Verwarm de oven voor op 180 graden

  • Smelt de boter en giet deze in de cakevorm. Strooi vervolgens de witte suiker gelijkmatig over de boter.

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snijd de appels in plakken van ongeveer 0,5cm dikte. Leg de pakken in wat water met een scheutje citroensap (tegen het verkleuren).

    • Ik heb deze stap veranderd en de appels met de mandoline tot heel dunne plakjes gesneden, om er appelroosjes van te kunnen maken. 

  • Leg de plakken appel in laagjes op de bodem (dakpansgewijs of een ander leuk motiefje naar wens). 

  • Strooi 50 gram van de gehakte noten over de appel, bewaar de resterende 25 gram voor het beslag. Zet de cakevorm even apart. Start met het maken van het beslag. 

  • Mix de boter & basterdsuiker tot een smeuïge massa. Voeg vervolgens de citroenrasp en de -sap toe. 

  • Zeef de bloem, maizena en bakpoeder en meng deze samen met de kaneel door het boter/basterdsuiker mengsel. Wanneer je kleine beetjes tegelijk toevoegt, voorkom je klonteren. Mix alles tot een glad egaal beslag. Meng tot slot de resterende gehakte noten door het beslag.

  • Giet het beslag over de appel/notenlaag in de cakevorm. Verlaag de oventemperatuur naar 170 graden en bak de cake ongeveer 30-35 minuten (heteluchtoven). 

    • Let op; de bakduur kan verschillen per oven. Check met een sateprikker of de cake gaar is. Wanneer je prikt en de prikker blijft ‘schoon’, dan is de cake gaar. Wanneer er vochtige klonten aan de prikker blijven hangen, dan kan de cake nog iets langer in de oven. 

  • Laat de koek in de vorm gedurende een uur afkoelen. Keer de vorm vervolgens om en verwijder voorzichtig het bakpapier. 
    En tadaa! Een Drentse Turfkoek. Lekker eet’n!

logo-studio-foek-definitief-zwart transparant.png

Fotografie tips

Foek’s Foodfotografie Tips - KLEUR

Kleuren kunnen een foto maken of kraken. Zoals beloofd, hier praktische tips over kleurgebruik. Hoe kies je de juiste kleuren? Hoe zorg je ervoor dat de aandacht direct naar het eten gaat? Hieronder deel ik praktische kleurencombinaties om mee te beginnen! Heb je het vorige deel gemist? Klik hier en scroll naar beneden voor de fotografie tips.

Het sleutelwoord is ‘de kleurencirkel’. Zonder al teveel de diepte in te gaan, in het kort de basis. Met deze basiskennis kom je al een heel eind!
Wil je meer? Dan raad ik je aan je eens te verdiepen in de kleurentheorie.

Basiskennis

De kleurencirkel bestaat uit 3 hoofdkleuren, ook wel primaire kleuren genoemd. Dit zijn de kleuren rood, blauw en geel.
Wanneer je twee van de hoofdkleuren met elkaar mengt, krijg je een tweederangs kleur. Ook wel secundaire kleur genoemd. Dit zijn de kleuren oranje (rood + geel), groen (geel + blauw) en paars (blauw + rood). Deze kleur staat tussen de twee hoofdkleuren in de kleurencirkel.
Wanneer je een tweederangskleur mengt met de naastliggende hoofdkleur, krijg je een derderangs kleur. Ook wel tertiaire kleur genoemd. Als voorbeeld: gelig oranje (oranje + geel) of rood oranje (oranje + rood). Deze kleur staat direct naast de hoofdkleur op de kleurencirkel.
De bovenste helft van de kleurencirkel zijn de koele kleuren, de onderste helft de warmere kleuren.

Hieronder 3 foto’s ter verduidelijking. Klik op de foto voor een vergroting.

3 Praktische kleurencombinaties voor je foodfoto

Complementaire kleuren

Deze kleurencombinaties zijn prettig om naar te kijken. Ze bestaan uit een koele kleur en een warme kleur, waardoor er contrast ontstaat. Bijvoorbeeld: rood/groen, geel/paars, blauw/oranje. Deze kleuren staan recht tegenover elkaar in de kleurencirkel.

Monochrome kleuren

Verschillende toonwaardes van dezelfde kleur. Door de kleur denkbeeldig te mengen met wit, zwart of grijs krijg je verschillende toonwaarden. Bijvoorbeeld: zeer licht groen, licht groen, groen, donkergroen. Je blijft dus in 1 taartpuntje van de kleurencirkel.

Analoge kleuren

Een aantal kleuren die direct naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Bijvoorbeeld:  groen/groenig blauw/blauw. Vaak worden 1 of 2 van deze kleuren ook weer in verschillende toonwaarden gebruikt, om wat meer contrast te krijgen. Bijvoorbeeld: zeer licht groen/groen/groenig blauw/blauw/zeer donker blauw. 

Hieronder 3 foto’s ter verduidelijking. Klik op de foto voor een vergroting.

Bonustip

Less is more, begin subtiel in het kleurgebruik. Bijvoorbeeld een achtergrond met een blauwige ondertoon in plaats van een knalblauwe ondergrond.  

Vond je dit een leuk artikel? Of heb je vragen? Laat een berichtje achter :)

Ennuh… Kennis is om te delen, lekker efficiënt!
Druk op de ‘share’ knop en deel de blogpost!