5 Styling hacks voor foodfotografie

Met deze 5 styling hacks is mijn fotoshoot een stuk gemakkelijker geworden! Het geeft mij meer tijd om te fotograferen. Daarbij zijn deze trucs super handig bij een fotoshoot op locatie. Dat is altijd een beetje spannend in het begin. Doordat je de controle heb, voel jij je zekerder en laat je tegelijk een professionele indruk achter. Handig toch? Lees snel verder, wie weet kan ik je inspireren!

Dit gebeurt mij niet nog een keer… toch?

Alles staat klaar om te fotograferen, ik heb zorgvuldig alles gestyled; het ziet er tip top uit! Maar dan… Net als ik mijn eerste foodfoto wil maken valt mijn stapel koekjes om! Alles onder de kruimels en nog erger; de koekjes zijn beschadigd. Ok, kan gebeuren; gelukkig had ik een voorraad koekjes gemaakt, komt goed. Maar even later als de koekjes weer staan te stralen en ik voorzichtig alle kruimels uit beeld heb verwijderd, valt mijn oog op het bakje yoghurt… Nee! Ondertussen is de topping van de yoghurt naar beneden gezakt. Zucht… Herkenbaar?

Tekst gaat verder onder de foto!

Op deze manier heb ik de controle

1. Ik fotografeer warme gerechten koud

Ik laat ovenschotels zoals lasagne eerst 1-2u afkoelen. Zo krijgen de vetten even tijd om weer wat te stollen. Resultaat: meer structuur, steviger, meer laagjes zichtbaar zonder dat alles uitloopt. 

Maar ook soepen fotografeer ik koud. Dit is meer uit praktisch oogpunt. Geen condens op mijn cameralens (bij flat lay), geen kringen van de hitte/condens op mijn fotografieondergronden en tot slot geen pijnlijke vingers bij het stylen van de toppings. 

2. Ik maak mijn eigen stoom

Met een grote prop watten, doordrenkt met water, creëer ik stoom. De natte watten leg ik in een bakje enkele tientallen seconden in de magnetron (pas wel op en blijf erbij!). Het klinkt een beetje gek, maar tampons zijn hier uitermate geschikt voor! Bij foto’s recht van voren leg ik de watten achter het bord, zodat de stoom van het gerecht lijkt te komen. Zie ook de foto hierboven, oranje linzensoep - koud gefotografeerd en zelf stoom gemaakt.

Tekst gaat verder onder de foto!

3. Ik vul diepe kommen op met een bol deeg

Een klein kommetje zet ik onderste boven in de grotere kom. De rest van de ruimte in de grote kom vul ik met een bolletje deeg. Dit heeft twee voordelen. Ten eerste zakt een eventuele topping niet meer naar beneden. Het steunt nu op de vulling. Ten tweede heb ik minder voedsel nodig voor mijn foto, dit voorkomt verspilling. Zie ook de foto hierboven - koude courgettesoep in een voorgevulde kom, zodat de topping mooi op de soep blijft liggen.

Voorheen gebruikte ik enkel een klein kommetje om op te vullen, maar deze schuift gemakkelijk heen en weer tijdens het stylen. Zeker als ik aan het stoeien ben met een lepel in de kom. Door de combinatie met deeg blijft alles beter op z’n plaats. Als deeg gebruik ik een kleine hoeveelheid bloem met water, welke ik even kort kneed totdat het elastisch genoeg is.

4. Ik gebruik sateprikkers en make up sponsjes voor stabiliteit

Een sateprikker of cocktailprikker vind ik ideaal. Het geeft stabiliteit wanneer ik stukjes voedsel wil stapelen. Bijvoorbeeld bij macarons. 

Make up sponsjes komen ook goed van pas als vulling tussen twee stapels voedsel of als steuntje. Denk aan sandwiches of goed belegde broodjes.

Tekst gaat verder onder de foto!

lunchbroodje gerookte zalm 1.jpg

5.  Ik maak waterdruppels met een sprayflacon water

Koude ingrediënten of vloeistoffen in glas, geven vaak een mooi vochtig laagje op de buitenkant van het glas. Helaas is dit condenseffect maar kortdurend zichtbaar. Ik laat vloeistoffen eerst op kamertemperatuur komen, schenk ze vervolgens in het glas waarin ik het wil fotograferen. Met kraanwater in een vernevelflesje spray ik wat druppeltjes op het glas vlak voordat ik de foto neem. Daarnaast gebruik ik het voor verse groenten en fruit. Dat ziet er extra fris en aantrekkelijk uit met kleine waterdruppeltjes. Zie ook de foto hieronder - chiapudding met mandarijn en granaatappel - condens nagebootst op het fruit en het glas.

Wanneer je een mengsel maakt van water en glycerine, zouden de druppeltjes iets mooier blijven zitten. Dit heb ik zelf nog niet eerder gebruikt. Er zijn ook fotografen die een matte vernis spray gebruiken om condens na te bootsen. Eventueel met daaroverheen nog een spray met het water glycerine-mengsel.

Tekst gaat verder onder de foto!

Fotografie is het oplossen van problemen

Door slimme handigheidjes aan te leren gaat het stylen en fotograferen van voedsel steeds gemakkelijker. En natuurlijk zijn er nog veel meer styling hacks! Ook ik leer ik elke keer weer iets nieuws. Fotograferen is niet voor niets ‘het oplossen van problemen’. 

Welke slimme styling hacks gebruik jij? Ik zou het tof vinden als jij ze wilt delen. Laat je een berichtje achter?

Pfff… ISO waarde, sluitertijd, f-getal… Moet dat echt?

Wil jij een korte uitleg van belichting en scherpte-diepte in gewone mensentaal? Met mijn ezelsbruggetje wordt het een stuk gemakkelijker. Nieuwsgierig? Klik hier om mijn blog te lezen.