Behind the scenes; broodje met roomkaas & paprika

Hoe heb ik deze close up foto gemaakt? Een aantrekkelijke foodfoto maken is vaak een hele klus. In deze blog neem ik je mee achter de schermen en deel tips en tricks!

Een plek kiezen om te fotograferen

De woonkamer is mijn fotostudio, dus schuiven maar! Ik schuif de eettafel naast het raam. Zo heb ik mooi daglicht. Wanneer de zon schijnt zet ik een diffuser voor het raam. Geen nood wanneer jij deze niet hebt, een dun wit laken geeft hetzelfde effect! Op deze manier blijft het licht wat ‘zachter’ en de schaduwranden wat vager.

Ik kies het raam waar de zonnestralen pas aan het einde van de dag naar binnen vallen (noord-westen in mijn geval). Daardoor kan ik een groot deel van de dag gebruiken om te fotograferen, zonder dat het licht teveel veranderd. 

Licht is het belangrijkste in mijn foto

In deze foto heb ik gekozen voor daglicht van de zijkant, de linkerkant op de foto. Mijn tafel staat vlakbij het raam, zodat ik mooi contrast krijg tussen licht- en schaduwpartijen. Dit heet met een mooi woord ook wel ‘een grote lichtafval’. Daar hou ik van. Wil jij liever een gelijkmatiger licht op je gerecht, schuif de tafel dan verder bij het raam vandaan.

Om het contrast tussen licht en donker iets minder te maken, gebruik ik wit karton. Ik zet het aan de schaduwzijde, recht tegenover het raam (rechter zijde op de foto). De lichtstralen weerkaatsen vanaf het wit, zodat de schaduwen wat lichter worden.

Achtergrond en props uitzoeken

Een stukje behang is prima materiaal als fotoachtergrond. Ik kies 2 bordjes van verschillende grootte en met verschillende randen. Door deze te stapelen ontstaat er een spannender beeld. Met een paar pompoenpitjes erbij heb ik nu voldoende props voor mijn foto.

Om de foto net dat beetje extra te geven, kies ik voor een oranje stukje paprika (bij gebrek aan rode paprika in de koelkast). Deze kleur steekt mooi af bij de groen-blauwige achtergrond, het bruine broodje, de witte roomkaas en de neutrale bordjes.

Tekst gaat verder onder de foto!

Kleuren kiezen

Kleuren kiezen

Wil jij 3 praktische kleurencombi’s voor in je foodfoto?

Lees mijn blog over kleuren kiezen. Scroll in het artikel naar beneden, de tips staan onder het recept van deze heerlijke cake!

Eerst even testen…

Voordat ik het broodje helemaal klaar maak voor de foto, maak ik een paar testfoto’s met een ‘invaller’. Dit doe ik met een iets minder mooi belegd broodje. Wat is mooiste licht en wat is de mooiste compositie? 

Eerst kies ik de hoek van mijn camera. Hierbij draai ik het broodje continu. Zo zie ik wanneer het mooiste licht erop valt. Uiteindelijk was het hier bij een hoek bijna recht van voren. 

Vervolgens test ik de foodstyling. Met een kwastje kokosolie laat ik de paprika wat ‘sappiger’ lijken. Na het snijden droogt paprika snel uit, zeker als het 30 graden in huis is. Tot slot schuif ik met props totdat ik tevreden ben over de compositie.

Om je vingers bij af te likken?

Ik vind mijn broodje toch wat saai… De paprika ligt te stralen, maar het beeld mist iets… Met een koekvormpje stans ik een stukje uit het broodje. Zo lijkt het net alsof ik er een ‘hap’ uitgenomen heb. Ja, nu ben ik tevreden!

Wat vind jij? Bekijk de video hieronder voor een korte impressie (30 seconden).

Neem een kijkje achter de schermen!

Instellingen en apparatuur

Tot slot de camera-instellingen. Voor een mooie close up gebruik ik het liefst mijn macrolens, zo ook bij deze foto (Canon 100mm 2.8). Hierbij zet ik de camera altijd op een statief en stel ik met de hand scherp. Ik focuste hier op het witte stukje roomkaas aan de rechter kant (het ‘tandje’ onder de letter k van Studio Foek). De ISO-waarde stond op 800, het diafragma op f25, de sluitertijd op 0,2seconden.

Pfff…. ISO-waarde, f-getal, sluitertijd… Moet dat echt? Wie weet heb je wat aan mijn ezelsbruggetje!

Fenja Jon-Blaauw, fotograaf Studio Foek

Ezelsbruggetje

Wil jij een korte uitleg van belichting en scherpte-diepte in gewone mensentaal? ISO, f-getal, sluitertijd… Met mijn ezelsbruggetje wordt het een stuk gemakkelijker. Nieuwsgierig?