Recept Friese duimpjes en DIY fotoachtergrond

Het recept voor Friese Duimpjes & maak je eigen backdrop in 5 stappen - download mijn gratis DIY!

Tijd vliegt! Deze zoete eetgewoonte stond op mijn lijstje voor een later tijdstip, maar gezien de bizarre coronacrisis, wil ik deze food story nu alvast met jullie delen. Friese duimpjes ofwel ‘Fryske dûmkes’!

Mijn vader lijdt aan dementie, op relatief jonge leeftijd. Al twee maanden zit Nederland in de intelligente lock down door het coronavirus. Twee weken voor de lock down gingen de verpleeghuizen op slot voor bezoek. Kortom, ik heb mijn vader al lange tijd niet kunnen zien of spreken. De moderne technologie is er wel, maar bellen, beeldbellen of filmpjes begrijpt hij helaas niet meer. Sinds 2 weken heeft het verpleegtehuis een quarantainetent voor bezoek gemaakt. Wat een toppers! Plexiglas, microfoons, 30 minuten per afspraak, alles na elk bezoek schoon en gedesinfecteerd, continue begeleiding van de bewoner, super! Een dikke duim omhoog voor de zorg voor dementerende mensen!
Tijd voor een blijk van waardering met heerlijke ‘Fryske dûmkes’!

Dit zoete brosse koekje wordt geserveerd bij de koffie/thee. Het Friese duimpje onderscheidt zich van andere noordelijke koekjes door de typische smaak van anijs. Elke bakker heeft een eigen variant op het recept; wel of niet laten rusten van het deeg, wel of niet weken van de anijs, de keuze van de noten, etc.
En waarom ‘duimpje’? Er gaan twee verhalen de ronde. Welke de echte is weet niemand… Ofwel het koekje dankt zijn naam aan de grootte; formaat van een duim. Ofwel de naam is afgeleid van de duimafdruk. Tijdens de bereiding duwt de  bakker zijn/haar duim in het deeg om het iets af te platten of als soort signatuur. Hoe dan ook; zet het bakken van dit koekje op je bucketlist, want het is onweerstaanbaar lekker! 

Als uitgangspunt voor de koekjes heb ik het recept van de Friese bakker Bart Cuperus gebruikt. Hij is medeauteur van het culinair historisch boek ‘Bibliotheca Gastronomica’, waarin alle Nederlandse culinaire kookboeken tot aan 1960 zijn verzameld (bron trouw.nl).

Aan de slag!

Recept

  • 125 gram suiker (ik gebruik witte basterdsuiker)

  • 250 gram gezeefde bloem (voor extra brosse koekjes gebruik je Nederlandse bloem ook wel Zeeuwse bloem genoemd. Deze bevat minder eiwit/gluten en is ideaal voor koekjes!)

  • 150 gram boter (ik gebruik roomboter, in kleine blokjes op kamertemperatuur)

  • 100 gram grof gemalen hazelnoten (ik gebruik gemengde noten: hazelnoot, amandel, cashewnoot)

  • 1 eetlepel anijszaad (vers gemalen is het lekkerst, deze laat ik wellen)

  • 1 theelepel kaneel

  • zout naar smaak (ik doe meestal 1-2% van het bloem = 2,5 tot 5gram)

  • 2 eierdooiers (ik bewaar de eiwitten om de koekjes af te strijken, vlak voordat ze de over in gaan)

  • 25ml rum (ik maak ze alcoholvrij met bijv. hazelnoot koffielikeur zonder alcohol OF met karnemelk)

  • 4 druppels anijsolie (had ik niet in huis, dus heb ik weggelaten ;))

Extra nodig

  • Bakplaat met bakpapier

  • Beslagkom

  • Kwastje om af te strijken

  • Vershoudfolie

Bereiding

  • Ik start met het wellen van de anijszaad in de 25ml rum/likeur of karnemelk. Laat dit minimaal 30 minuten staan.

  • In een beslagkom meng ik alle overige droge ingrediënten door elkaar.

  • Gewelde anijszaad, boter, eierdooiers, en evt. anijsolie doe ik hierbij en kneed het geheel kort tot een los deeg.

  • De deegbal rol ik tot een worst/slang en snijd deze in tweeën. Beide delen in plastic verpakken en minimaal 1 uur laten rusten in de koelkast. Het lekkerste is om het deeg 24u te laten rusten in de koeling en de volgende dag af te bakken. De kruiden trekken goed in het deeg, waardoor de duimpjes nog lekkerder zijn!
    Elke helft is goed voor 1 bakblik met koekjes.

  • Oven voorverwarmen op 180 graden (hete luchtoven) en het deeg uit de koeling halen.

  • Deegdeel op bebloemd oppervlak uitrollen tot een rechthoek van ongeveer 1-1,5cm dikte. Hier snijd ik koekjes uit van ongeveer 2x4cm.

  • Koekjes afstrijken met dun laagje eiwit (of karnemelk, koffiemelk of melk, wanneer je de eiwitten niet hebt bewaard).

  • Overtemperatuur verlagen naar 160 graden Celsius en de duimpjes in ongeveer 25-30 minuten lichtbruin bakken. Midden in de oven.

  • Laat de koekjes helemaal afkoelen op een rooster. Lekker ite!

In de volgende blogpost neem ik je mee naar Drenthe voor een heerlijke zoete lekkernij! Iets met zomers fruit en ouderwetse turf…

logo-studio-foek-definitief-zwart transparant.png

Fotografie tips

Fotografietips - Maak je eigen backdrop in 5 stappen! - DIY

Nu ik weet dat een achtergrond gemakkelijk zelf te fabriceren is, ben ik verslaafd! Online inspiratie opdoen en zelf aan de slag. En nee, je hoeft hiervoor geen kunstenaar te zijn ;) Enige vereiste is een beetje creativiteit!
Benieuwd naar mijn manier? In deze tutorial laat ik zien hoe jij in 5 stappen een toffe achtergrond met textuur kunt maken (ofwel ‘do it yourself backdrop’). Als basis gebruik ik een houten plaat (mdf).

Klik om de tutorial te downloaden

Waar zou jij meer fotografietips over willen lezen?

Laat een berichtje achter hieronder, wie weet komt het in de volgende blogpost!