Stop motion: alles wat je wilt weten!

Je ziet ze steeds meer op de social media; stop motion video’s! Ook wel eens “een GIFje” genoemd. Maar wat is het precies, waarom zou je het maken en hoe doe je dat dan? In dit artikel vertel ik je alles over deze leuke techniek! Inclusief 5 praktische tips en een DIY.

Ben jij benieuwd hoe je bewegend beeld maakt van je foto’s? Dan is stop motion iets voor jou! Een tijdje geleden maakte ik mijn eerste en ik ben verslaafd…

Voorbeeld van een simpele stop motion van 9 foto’s.

Wat is stop motion?

Stop motion is een reeks van foto’s, welke heel snel achter elkaar worden afgespeeld. Hierdoor lijkt het beeld te bewegen. Meestal in chronologische volgorde, soms ook in ‘terugspoelmodus’.

Misschien ken jij dit van vroeger? Ik tekende altijd poppetjes in een hoekje van een kladblok. Vervolgens bladerde ik supersnel erdoorheen. De poppetjes kwamen tot leven! Of ken je de kinderfilmpjes van Buurman & Buurman? Die kleipoppetjes? Of de vroegere LEGO-filmpjes? Ook dit zijn voorbeelden van stop motion.

Waarom zou ik deze techniek leren?

Je kunt je als fotograaf onderscheiden! Met stop motion creëer je effecten welke met video lastig te realiseren zijn. Doordat de persoon die de handeling uitvoert, niet in beeld is. Denk aan ingrediënten die in patronen bewegen, een koekje waar steeds meer hapjes uit verdwijnen, etc.

In de food- en de productfotografie is bewegend beeld erg gewild. Het is en wordt een steeds groter onderdeel in de digitale wereld. Video is helemaal hip. Denk bijvoorbeeld aan de app TikTok en de nieuwste functie van Instagram: Reels. 

Fotografeer je in opdracht, dan is het zeker de moeite waard je hierin te verdiepen. Het is niet alleen een leuke techniek, maar staat ook nog eens leuk in je port folio. Jij verwerkt jouw kracht (fotografie) in een filmpje, zonder echt te filmen! Handig toch?

Hoe maak ik een stop motion video?

Twee stappen: fotografeer een reeks foto’s en maak hier vervolgens een video van.

Stap 1. Fotografeer een reeks foto’s.

Kies om te beginnen een onderwerp. Fotografeer deze continu vanuit dezelfde hoek, vanaf dezelfde plek. Tussen elke foto verschuif (of verander) je het onderwerp een heel klein beetje. Bijvoorbeeld een koekje welke naar een bordje schuift. Of verdwijnt doordat er hapjes uit worden genomen. 

Stap 2 Een video maken van foto’s.

Dit kan met een foto- of video bewerkingsprogramma. Bijvoorbeeld Photoshop of iMovie (gratis). Zet alle foto’s in de gewenste volgorde achter elkaar en kies het aantal beelden per seconde (FPS - frames per second).  Als voorbeeld; bij een FPS van 10 is elke foto 0,1 seconde in beeld. Hoe korter de tijdsduur per foto, hoe ‘soepeler’ het beeld beweegt.

Bewaar het bestand als video en tadaa! Jouw eigen stop motion!
Klik hier voor mijn tutorial (1.5minuut), waarin ik laat zien hoe je dit doet in iMovie. Of scroll naar beneden voor de video.

Note: het type bestand waarin de video wordt opgeslagen, kan variëren. Bijvoorbeeld .mp4, .mov of .gif. De laatste is een bewegend plaatje, ook bekend onder de naam ‘GIFje’.

Wil jij bewegend beeld maken van je foto’s? Probeer het eens in iMovie. In deze tutorial laat ik het stap voor stap zien!

5 Handige tips

Met deze 5 praktische weetjes wordt stop motion een makkie ;) Elke nieuwe techniek is even wennen, ook voor mij. Het gaat met vallen en opstaan. Maar waarom het wiel opnieuw uitvinden? Kennis is om te delen! En omdat ik jou graag een vliegende start wil geven:  

Tip 1. Hou het simpel.

Misschien een open deur, maar zeker waar! Begin met eenvoudig idee.

Tip 2. Gebruik een statief.

Door het statief blijft het beeld van alle foto’s gelijk. Enkel het onderwerp beweegt. 

Tip 3. Kies ‘droge’ ingrediënten om te beginnen.

Ofwel kies een koekje, droge bonen, peulvruchten, etc. Bij vochtige onderwerpen komt een extra moeilijkheid kijken. Het wegpoetsen of voorkomen van de vochtvlekjes na het verschuiven ;)

Tip 4. Check het weerbericht.

Kies een bewolkte dag. Zo blijven de lichtomstandigheden het meest gelijk tussen de foto’s. En voorkom je dat het beeld gaat ‘flikkeren’ bij wanneer je de stop motion afspeelt. Kunstlicht gebruiken kan natuurlijk ook ;)

Tip 5. Varieer met het aantal FPS.

Probeer het uit en kies wat jij mooi vindt! Ik vind 10 tot 15 beelden per seconde het leukste effect. 

Bonustip: maak een korte schets vooraf.

Zo heb je een duidelijk doel en gaat het fotograferen lekker vlot. 

Ben jij ook enthousiast geworden?

Ga aan de slag met de tips en maak je eerste stop motion! Tag @studiofoek op Instagram, ik ben heel nieuwsgierig naar het resultaat!