Waarom zou je een foodshoot voorbereiden?

Voorbereiding is het halve werk!

Ok, dit klinkt heel oudbollig, maar niets is minder waar… Hoe wil je dat je foto eruit komt te zien? Maak vooraf een moodboard, een plaatje in je hoofd of een schets op papier. En ja, ik vond dit eerst ook onzin, maar nu ik dit daadwerkelijk doe scheelt het zoveel tijd! En je eten loopt niet meer weg tijdens de shoot ;)
Hieronder een kijkje in mijn keuken en een paar praktische tips die jouw kunnen helpen!

Moodboard

Ik ben gek op Pinterest! Meestal maak ik een moodboard van ongeveer 5-10 foto’s als inspiratie voor 1 foodfoto. De pins lopen uiteen qua inhoud. De ene kies ik vanwege de kleurencombinatie, de andere voor dat leuke lepeltle en weer een ander omdat de compositie me aanspreekt. Uiteindelijk maak in een combinatie van alles. Als ik zin heb teken ik het uit in een grove schets (wat ik veel te weinig doe!) en anders maak ik een eindplaatje in mijn hoofd.

Is het eindresultaat dan altijd zoals ik had verwacht?

Niet altijd. Aan het einde van een shoot ga ik meestal nog even freestylen. Gewoon voor de leuk, lekker schuiven, stijlen, een close upje, etc. En ja, soms komt hier een betere foto uit.

Waarom begin ik dan niet direct met freestylen? Dit heb ik heel lang gedaan. Echter dit kost tijd… Veel tijd… Ik ga helemaal op in het stijlen en composeren!
Wanneer ik start met de voorbereide foto, dan heb ik in ieder geval de foto die ik wilde. En komt daarna nog een mooiere tijdens het freestylen (als ik tijd heb), dan is dat mooi meegenomen. Zeker met 2 kleine kids en een fotoshoot in de woonkamer, is efficiënt werken een must geworden haha!

Praktische tips voor thuis

Wat is nu een handige voorbereiding? Dat is voor ieder verschillend.
Ik stel mezelf vaak de volgende 5 vragen. Wie weet kan ik je hiermee inspireren!

1 - Welke sfeer wil ik creëren?

Licht en luchtig of donker en sfeervol?
Voor de smoothie had ik een ontbijtsfeer in gedachte. Een aanrecht, of een tafel met ochtendlicht. Sfeervol, maar niet te donker. Daarom heb ik gekozen voor hout op een granieten ondergrond.

2 - Vanuit welke hoek wil ik het licht?

Ik fotografeer vrijwel altijd met natuurlijk licht, ofwel vlakbij een raam. Flitslicht staat op mijn to-do-lijstje voor 2021 ;). Kies ik licht van zijwaarts, schuin van achteren of recht van achteren (tegenlicht)?
Om voor deze foto ochtendlicht na te bootsen, heb ik gekozen voor direct invallend licht (geen diffuser voor het raam). Ik wilde graag lange harde schaduwen van het glas creëren. Ik heb de setting zo gebouwd dat het licht in een strookje schuin van achter op het glas viel. Door het rolgordijn half te sluiten op het betreffende raam waar ik voor stond, kreeg ik langere schaduwen.
De smoothie was minder doorzichtig dan ik van tevoren had bedacht. Dom! Het licht werd volledig geblokkeerd door de vloeistof… Door wat ijsblokjes erbij te doen, heb ik dit deels opgelost.

3 - Welke props wil ik gebruiken?

Props zijn ter ondersteuning van je HERO. Kortom, ik probeer te voorkomen dat de props teveel de aandacht trekken. In de smoothie-foto heb ik gekozen voor natuurlijke warme kleuren; houten plank, bamboe achtergrond. En als contrast een neutrale koele kleur van het donkere granieten blad. Deze past goed bij de zwart-zilverkleurige blender. Omdat de smoothie geel-oranje van kleur is, heb ik wat groen gebruikt als contrasterende kleur. Hierdoor valt het drankje nog meer op.

4 - Waarvoor ga ik de foto voor gebruiken?

Kortom, welke beeldverhoudingen ofwel formaat moet de foto hebben? Het meest geschikte formaat is afhankelijk voor welk doel je je foto maakt. Instagram komt het mooiste uit in verhouding 4:5 of 1:1, Pinterest weer in 2:3 (rechtop staand).
Deze foto was bedoeld voor Instagram, vandaar de keuze voor een 4:5 verhouding. Waarom staand en niet liggend? De blender en het glas zijn langwerpig staand, dit vond ik mooier passen op een staande foto.

5 - Vanuit welke hoek ga ik de foto nemen?

Kies de hoek waarin het eten het mooiste uitkomt. Recht van voren, schuin van boven of recht van boven (flat lay)?

  • Gebruik ik veel laagjes, dan kies ik voor recht van voren of schuin van boven.

  • Gebruik ik hoge diepe borden, dan kies ik voor recht van boven of schuin van boven.

  • Ga ik wild met compositie? Dan kies ik voor flat recht van boven.

In de smoothie-foto heb ik gekozen voor bijna recht van voren. Op deze manier kwam de vorm van het glas het mooiste uit.

Hoe bereid jij je foodfoto voor? Laat een berichtje achter!

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren :) Tot de volgende blog!