Styling - hoe zet je naturel koekjes aantrekkelijk op de foto?

Koekjes zijn er in alle soorten en maten. Maar hoe zet je de ‘gewone’ koekjes aantrekkelijk op de foto? Degene zonder topping, zonder icing, zonder vulling, zonder vrolijke kleuren. Denk aan de ouderwetse ronde theebiscuitjes of naturel havermoutkoekjes. Dit soort koekjes vind ik altijd een uitdaging…

Herken je dat? In deze blogpost deel ik 4 basistips & 3 creatieve ideeën die ik gebruik om naturel koekjes te laten stralen! Daarbij leg ik je het verschil uit tussen ‘stylen’ en ‘foodstyling’. Ik hoop dat ik je hiermee kan inspireren!

Foek’s Food Story: havermoutkoekjes

Nu de zomervakantie in Nederland achter de rug is, ligt de focus bij velen weer wat meer op ‘gezonder eten’. Welk verantwoord tussendoortje gaat er mee in de broodtrommel? Ik dacht meteen aan ‘suikervrije’ koekjes of cupcakes met havermout! Mijn zoontje van 3 jaar is er gek op en helpt dolgraag mee met bakken! Nu moet ik eerlijk bekennen dat mijn focus momenteel dagelijks gericht is op de Tony-chocoladereep in de koelkast… Zwangerschaps-cravings… Maar dat terzijde ;) Terug naar de havermout!
Om er een echte fotografie-uitdaging van te maken heb ik gekozen voor de ‘naturel’ variant qua uiterlijk. Gelijke kleuren, weinig verschil in textuur, weinig ingrediënten. Kortom: nogal ‘saaie’ koekjes voor een foodfoto… toch? Of toch niet?

Instellingen van de camera: Canon 100mm - ISO 400 - f14 - 1/6s. Natuurlijk licht. All rights reserved.

Voor deze koekjes heb ik het recept van Marieke (@Keukenplezier) gebruikt. Een heerlijke variant met de smaken gember & vanille. De moeite waard om te proeven!

Wat is ‘styling’ en wat is ‘food styling’?

De termen klinken misschien eng, maar simpel gezegd is het bij deze foto niets anders dan het ‘pimpen’ van je koekjes (‘stylen’). Op zo’n manier dat ze echt het middelpunt worden van je foto. Dat ze niet saai, maar juist mooi & interessant zijn om naar te kijken. Juist die kleine details maken het verschil!

De woorden komen uit het Engels en worden helaas vaak door elkaar gebruikt. In het Nederlands is er niet echt een mooi woord voor, vandaar dat ze zo zijn overgenomen. Bij ons wordt het enkel zonder spatie geschreven.

Maar in de praktijk is er wel degelijk een verschil tussen styling & foodstyling. Het eerste is alles rondom je gerecht of baksel, zoals de achtergrond, de props, de garnituur, etc. De echte foodstyling is een vak apart! Een foodstylist is iemand met een culinaire achtergrond, welke technisch exact weet hoe een gerecht gemaakt moeten worden om te stralen op de foto. Qua kleur, qua stevigheid, qua hoeveelheid, qua compositie. Hierbij worden regelmatig hulpmiddelen of slimme trucjes gebruikt.

Basistips voor de styling van koekjes

Om je op weg te helpen deel ik hieronder mijn 4 basistips. Zo kun jij snel & gemakkelijk aan de slag! Als voorbeeld gebruik ik de foto bij deze blogpost.

Praktische basistips voor de styling:

  • Zoek alleen de mooiste koekjes uit voor de foto. Ik heb hier gekozen voor de mooi gebruinde koekjes, maar heb ook gekeken naar verschillen in bruintinten voor de variatie.

  • Gebruik de beschadigde of minder mooie om in stukken te brokkelen. Kun je de verleiding nog even weerstaan? Brokkel de minder fotogenieke koekjes in stukken en gebruik ze als props.

  • Kies ingrediënten uit het recept als extra props. Zie je de havermout liggen op de foto? Dit geeft net dat beetje structuur wat een speels effect geeft.

  • Keep it simple! Het is heel verleidelijk om veel props te gebruiken, juist bij ‘saaie’ koekjes. Maar pas op dat deze props niet de aandacht afleiden of meer ruimte innemen dan je koekjes. Voor deze foto had ik een mooi schaaltje en bordje met havermout als props. Uiteindelijk heb ik toch voor de foto gekozen zonder..

Creatieve ideeën voor de styling van koekjes

Maak er een cadeautje van! Een cadeautje is leuk om te geven, leuk om te krijgen en nog belangrijker: leuk om naar te kijken. In Japan zijn ze zo enthousiast dat de verpakking er soms nog spectaculairder uitziet dan de binnenkant!

Check snel de 3 ideeën! (Lees verder onder de foto!)

portfolio 12.jpg

Wil jjj meer leren over compositie?

KLIK HIER voor mijn artikel incl. een handig stappenplan voor de perfecte compositie. Let op: scroll helemaal naar beneden voor de fotografie tips (met gratis download!)

Idee 1. Bakpapier en touw.

Voor de foto bij deze blog heb ik gekozen om kleine rondjes te knippen van bakpapier. Deze liggen tussen de koekjes, waarna ik stapeltjes van koekjes samen gebonden heb met een felgekleurd touw.

  • Bakpapier kun je op verschillende manieren gebruiken! Scheuren of knippen, kreukend of glad, als laagje tussen de koekjes of juist als een wikkel om een koekje. 

  • Touw is er in zoveel variaties! Kies wat jij mooi vindt passen. Denk ook eens aan raffia of stoffen lint in plaats van touw.

Idee 2. Glazen koekjespot.

Een glazen pot kun je deels of geheel vullen met koekjes. Je kunt ‘m staande of liggend fotograferen, waarbij de koekjes deels buiten de pot liggen. Kies bij voorkeur een pot die niet te groot is in verhouding tot de koekjes.
Wil je extra textuur? Versier de pot met een mooi lint of touw. Of kies een pot met reliëf in het glas.

Idee 3. Kleine koektrommel of broodtrommel.

Maak stapeltjes van je koekjes en leg deze op hun ‘zijkant’ in het trommeltje, zodat je alle koekjes van bovenaf kunt zien. Eventueel kun je de stapeltjes vooraf ‘pimpen’ met bakpapier & touw. Je kunt ook gekreukt bakpapier gebruiken tussen de stapeltjes in de koektrommel voor wat extra textuur. Dit idee is heel geschikt voor een flat lay foto!

worstenbroodjes romantiek 3.jpg

Wil jij tips voor een sprankelende flat lay?

KLIK HIER voor het hele artikel!

Last but not least ;)

Zo, dat waren alweer de tips! Heb jij vragen of tips voor het stylen van koekjes? Deel ze hieronder! Want kennis is om te delen, laten we elkaar inspireren…

“Let’s make your food worth watching!”
- Fenja Blaauw

Gratis e-book

Klik hier om je aan te melden voor de nieuwsbrief & ontvang het e-book in je mailbox!