Hoe laat je een flat lay foto sprankelen? Check mijn 8 tips!

In deze blogpost deel ik 8 handige tips om je flat lay foto te laten sprankelen. Flat Lays, ofwel foto’s recht van bovenaf genomen, zijn erg populair in de product- & foodfotografie. Waarom is dat eigenlijk? Hoe maak je een flat lay spannend? Hoe zorg je ervoor dat de foto niet zo ‘plat’ lijkt?

Foek’s Food Story: romantische worstenbroodjes…

Romantisch? Afgelopen week was in helemaal in de romantische sferen; bruiloft, mooie bruidskapsels, een zelfgemaakte (nog) roze backdrop die stond te wachten om gebruikt te worden… De worstenbroodjes stonden al een tijdje op mijn lijstje voor een foto en gezien de hitte kwam dit goed uit! Ze kunnen wel wat hebben en smelten niet tijdens de fotoshoot.
Een leuke twist op de traditionele Brabantse worstenbroodjes! Voor het gemak gevuld met knakworstjes ;) Het deeg is een wit brooddeeg op basis van een roux. Voor de styling een vlechtvorm met als topping wat sesamzaadjes.

Instellingen van de camera: Canon 50mm - ISO 400 - f4,5 - 1/60s. All rights reserved.

Wat is een flat lay foto?

Flat lay is niets anders dan de Engelse term voor een ‘ platte laag’. Kortom een foto welke recht van bovenaf is genomen. In de food- & productfotografie zijn flat lays erg populair. Waarom? 
Onze hersenen vinden het heerlijk om naar te kijken! Daarbij is het een relatief simpele manier om je producten op beeld te vangen. Je kunt helemaal losgaan met verschillende composities en styling. Maar er zit een klein addertje onder het gras… Hoe zorg je ervoor dat je foto niet zo ‘plat’ lijkt? Hoe maak je de foto spannend? Hoe creëer je diepte?

8 tips voor sprankelende flat lay foto’s!

Om je op weg te helpen deel ik hieronder mijn 8 basistips. Zo kun jij snel & gemakkelijk aan de slag! Als voorbeeld gebruik ik de flat lay foto bij deze blogpost.

Tip 1. Kies verschillende texturen.

Kies verschillende texturen. Door deze tegenstellingen wordt het beeld minder saai. In deze foto heb ik gekozen voor meerdere texturen:

  • Backdrop - neutrale roze kleur met subtiele structuur (versus gladde oppervlak van de broodjes)

  • Bord - relief versus glad versus bamboe

  • Servetten/doeken - glad versus kaasdoek

  • Worstenbroodjes - glad versus topping met sesamzaadjes


Tip 2. Lichtinval.

Maak je foto in de buurt van een raam. Zorg ervoor dat het licht van zijwaarts of recht van achteren in het beeld valt. In mijn foto komt het licht recht van achteren (boven in de foto). De schaduwpartijen zijn subtiel, omdat ik een lichte & luchtige sfeer wilde creëren. 


Tip 3. Gebruik meerdere laagjes.

Door het gebruik van laagjes creëer je diepte in je foto. Even laagjes tellen:

  • Laag 1 backdrop

  • Laag 2 bord roze

  • Laag 3 bord wit

  • Laag 4 bord bamboe

  • Laag 5 kaasdoek

Tip 4. Wees creatief met je compositie.

Flat lay zijn uitermate geschikt voor spannende composities!
Hier heb gekozen voor een S-vormige compositie. Om dit wat te verduidelijken: volg de roze doek in de foto ;)
Wil je meer weten over compositie? Klik hier voor het volledige artikel met een handig stappenplan voor de perfecte compositie. Let op: scroll helemaal naar beneden voor de fotografie tips (inclusief een gratis download!)



Tip 5. Laat wat negatieve ruimte in je beeld.

Door de S-vormige compositie ontstaat er negatieve ruimte links boven en rechts onder in beeld. Meer weten over hoe, wat en waarom van negatieve ruimte? Check hier mijn blogpost over negatieve ruimte!



Tip 6. Focus op het hoofdonderwerp, ofwel je ‘Hero’.

Zorg bij het maken van de foto dat je focust op het hoofdonderwerp. Dit wil je zeker scherp in beeld! Alle overige styling is puur ter ondersteuning. Dat deze mogelijk niet helemaal in focus zijn is niet erg. De ‘Hero’ in mijn foto is het grote bord met broodjes. Als je goed kijkt, zie je dat de roze backdrop, de doeken, de droogbloemen niet geheel scherp zijn. Hoe ik dat heb gedaan? Check tip 7!

romantische worstenbroodjes close up

Tip 7. Creëer hoogteverschil.

Stiekem staat het grote roze bord op een kleine verhoging, van ongeveer 3-4 cm. Bij een relatief lage brandpuntsafstand (f4.5) en een afstand van ongeveer 50-60cm van de camera tot het bord, heb ik daarmee een iets wazige achtergrond & styling gecreëerd. 

Tip 8. Maak gebruik van patronen.

Kies je props zorgvuldig. Gebruik eens. alleen ronde borden & schaaltjes in verschillende groottes. Of doe hetzelfde met vierkant/rechthoekige borden/schalen. Voor mijn worstenbroodjes-foto heb gekozen voor ronde organische vormen en lijnen. Ronde borden van verschillende groottes en de ronde lijnen in de doeken, waarvan de roze doek ook weer rond is gedraaid voordat ik deze neer heb gelegd. De ‘hero’ in de foto geeft iets contrast aan dit organische; door de hoekige structuren in het grote roze bord. 


Last but not least ;)

Zo, dat waren alweer 8 tips! Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren :)
Heb jij nog meer tips of trucs voor flat lay? Deel ze hieronder! Kennis is om te delen, laten we elkaar inspireren!

“Let’s make your food worth watching!”
- Fenja Blaauw

Heb jij mijn GRATIS e-book al gelezen?

gratis ebook bij aanmelden.jpg

Gratis e-book

Meld je snel aan voor de nieuwsbrief en ontvang ‘m GRATIS in je mailbox!