Tweeluik tips voor foodbloggers

Als foodblogger heb je meer te doen naast foodfotografie… Je bent een multitasker. Een hele fotorapportage bij elke blogpost is daarom een beetje overdreven… Maar twee foto’s is haalbaar toch? En daar komt het tweeluik goed van pas! Ga je voor klassiek of zoek je inspiratie voor variatie?
Lees snel verder voor de tips.

Vertel je verhaal met een tweeluik

Stel je voor, je leest je favoriete kooktijdschrift en ziet het artikel ‘van boer tot bord’. Het gaat over een ingrediënt, bijvoorbeeld rode bieten. Als jij de fotograaf was, welke serie foto’s zie je dan voor je? Precies! De foto’s vertellen het verhaal!
Als foodblogger heb je meer te doen dan alleen de foodfotografie. Je bent een multitasker. Een hele fotorapportage bij elke blogpost is daarom een beetje overdreven… Maar twee foto’s is haalbaar toch? En daar komt het tweeluik van goed van pas!

Dubbelgevouwen…

Wist je dat je vaak de Engelse term voorbij ziet komen: ‘diptych’? Of ‘diptiek’ in het Nederlands? Afgeleid van het Griekse woord ‘diptychos’, wat ‘dubbelgevouwen’ betekent. Wist ik ook niet, totdat ik eens ging Googlen op dit woord.  In de kunstwereld wordt hier een kunstwerk mee bedoeld, dat bestaat uit twee delen. Maar goed, genoeg stoffige info… Mijn boodschap is: een foto tweeluik is de perfecte manier om de aandacht van je lezer te trekken!

Note; tekst gaat verder onder de foto.

close up van granaatappel pitjes met waterdruppels en een takje mint

Tips voor je foodblog

Klassiekers

  • Twee foto’s van dezelfde setting, maar vanuit verschillende hoeken gefotografeerd (bijvoorbeeld een flat lay + een foodfoto schuin van boven)

  • Twee foto’s van dezelfde setting, maar vanaf een andere afstand in beeld gebracht (bijvoorbeeld een close up beeld naast het totaalplaatje)

Inspiratie voor wat variatie

  • Twee gerechten met hetzelfde hoofdingrediënt, maar verschillend verwerkt in een recept. Bijvoorbeeld tomatensoep en een salade met tomaten. Duik eens in je archief van recepten, wie weet heb je al wat leuke foto’s die je naast elkaar kunt zetten.

  • Twee foto’s van hetzelfde gerecht, maar in een andere sfeer gefotografeerd. Bijvoorbeeld een dark & moody naast een bright & moody. Of denk aan de seizoenen of feestdagen. Door enkele props rondom te veranderen, kun snel en gemakkelijk een andere sfeer creëren.

  • Twee beelden waarbij de ene het eindresultaat en de ander de bereiding laat zien. Bijvoorbeeld een salade en het wassen/snijden van de groente. Of het oogsten uit de moestuin.

Dus… Pak de camera, vertel je verhaal en laat je foodblog stralen! Doe je mee? Tag @studiofoek in je bericht op Instagram, ik ben super benieuwd naar jouw creatie!

Heb je het gratis e-book al gelezen?

Ben je enthousiast geworden? Lees mijn gratis e-book boordevol tips en inspiratie over fotograferen met daglicht. Meld je aan voor de nieuwsbrief in het formulier hieronder en ontvang ‘m direct in je mailbox!