Recept ijzerkoekjes en 3 tips voor meer variatie in je foodfoto!

In deze blogpost vind je 3 tips voor meer variatie in je foodfoto & het recept voor ambachtelijke Vlaardingse Ijzerkoekjes (scroll naar beneden om direct naar de fotografie tips te gaan).

Foek’s Food Story: ambachtelijke ijzerkoekjes

Krijg jij ook trek van die heerlijke geuren, wanneer je langs een stroopwafelkraam loopt? Dan moet je zeker deze ijzerkoekjes proberen! 

Na mijn blogpost over Friese Duimpjes kreeg ik een enthousiaste reactie van Inge (check hier haar Instagram!) om eens Vlaardingse Ijzerkoekjes te proberen. Deze Zuid-Hollandse koekjes worden gebakken op een ouderwetse gietijzeren plaat met ruitjespatroon. Een soort wafelijzer voor op het gasfornuis, waarbij je het deeg zelf met een spatel omkeert. Inge bood aan het wafelijzer uit hun familie aan mij uit te lenen (incl. De koekvorm en recept). Super lief! En ja, dat wilde ik wel eens proberen!

Dat deze koekjes ‘ambachtelijk’ zijn, werd mij duidelijk toen ik aan de slag ging. Het is nog een hele uitdaging om de juiste temperatuur van de plaat en baklengte te bepalen! Het is allemaal ‘op gevoel’. Ook het omkeren vergde enige oefening ;). Uiteindelijk zijn de alle authentieke ovale koekjes in de prullenbak beland. Nee, dat lag niet aan de apparatuur, maar aan mijn ‘omdraaiskills’ ;) Daarom mijn variant van hartvormige ijzerkoekjes. Gestanst door mijn lieve keukenhulpje (zoontje van bijna 3 jaar). Dit koekje is iets kleiner, waardoor het koekje niet kapot ging tijdens het draaien.
Waar smaken ze naar? Ik vind de smaak een combinatie tussen boterkoek en stroopwafel, met een flinke vleug kaneel. Doordat ze niet geheel doorgebakken zijn, blijven ze zeker een paar dagen goed. Het verhaal gaat dat dit ook de reden was, dat ze mee werden gegeven aan de vissers. Dan hadden ze nog een lekker machtig koekje voor onderweg.

Ga jij de uitdaging aan? Tip: check even de website www.ijzerkoekjes.nl, voordat je begint! Hier vind je alle tips & tricks om deze overheerlijke koekjes te bakken. En wel van de makers zelf (incl. de bakplaat en koekvorm). Helaas las ik deze baktips tijdens het schrijven van deze blog, toen waren de koekjes allang gebakken, gefotografeerd & opgegeten ;)

Recept - zie foto’s.

logo-studio-foek-definitief-zwart transparant.png

Fotografie tips

Handige tips voor meer variatie in je foodfoto

Tip 1. Verander je perspectief; probeer eens vanuit een andere hoek te fotograferen!

Welke hoek past het beste bij je gerecht of baksel? 

  • Recht van boven (flatlay): bijvoorbeeld gerechten in wat diepere schalen, composities met veel geometrische vormen (verschillende grootte ronde borden/schaaltjes, rechthoekige ovenschaal op rechthoekig rooster, etc.).

  • Schuin van boven - bijvoorbeeld gerechten waar je de bovenkant, maar ook de laagjes wilt laten zien (een hap uit een brownie/koekje/cake, salades met mooie topping).

  • Recht van voren - bijvoorbeeld gerechten met laagjes, stapelbare dingen (denk aan koekjes, taartpunten, belegde broodjes, etc.)

Tip 2. Laat je handen eens zien.

Het laten zien van handen in een foodfoto heeft twee voordelen. Als eerste interactie & herkenning. Als tweede geeft het een goed beeld van de verhoudingen in relatie tot het eten op de foto.

  • Voorbeeld bij een foto recht van boven: allemaal koekjes op je backdrop, jij tilt 1 koekje iets op en focust de camera op het koekje in je hand. Hierdoor wordt je hand/koekje scherp, de achtergrond iets onscherp.

  • Voorbeeld bij een foto schuin van boven: giet een sausje over je gerecht/baksel of schenk eens een glas drinken in. Hierbij heb je wel een extra handje nodig van een huisgenoot, of een statief/iets wat erop lijkt met een selftimer. 

  • Voorbeeld: bij een foto recht van voren - hou een schaal met koekjes of de ovenschaal met lasagne met twee handen vast voor je buik. Je kleding (keukenschort/trui/etc.) fungeert nu als backdrop.

Tip 3: Zoom eens in!

Wil jij de texturen van die heerlijke topping laten zien? Of de prachtige lijnen in een doorgesneden citrusvrucht? Experimenteer!

Voorbeeld 1: Focus op wat belangrijk is, maar ga niet zover dat de kijker niet meer kan zien wat het is.

Voorbeeld 2: ga eens extreem - probeer eens iets abstracts, gewoon om eens out of your comfortzone te gaan!

Tot slot

Vond je dit een leuk artikel? Heb jij nog handige tips die je wilt delen?
Of heb je vragen? Laat een berichtje achter :)
Kennis is om te delen, laten we elkaar inspireren!

“Let’s make your food worth watching!”
- Fenja Blaauw

Heb jij mijn gratis e-book al gelezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang ‘m in je mailbox! Boordevol praktisch tips over fotograferen bij natuurlijk licht. Ik laat je zien hoe jij snel & gemakkelijk mooie effecten kunt creëren in je foodfoto.