Twee favoriete lenzen voor foodfotografie

Welke lens is het beste voor het fotograferen van voedsel? Dit is een vraag die ik wel eens krijg. Stiekem ben ik verliefd op de nifty fifty… Ofwel de 50mm lens. Deze gebruik ik vrijwel altijd voor foodfotografie. Maar deze wordt op de voet gevolgd door de 100mm macro. Samen zijn dit mijn twee favoriete lenzen en moet ik eerlijk bekennen dat ik zelden andere meer gebruik. Waarom dit mijn favoriete lenzen, lees je in deze blog.

welke lens is het beste voor fotograferen van eten en drinken

Portretfoto gemaakt door Maaike Zaal - Pictures By M

Waarom is de 50mm mijn favoriete lens?

Zoals je in de intro al las, ben ben ik fan van de 50mm en de 100mm als het gaat om food. Dit was anders toen ik net begon met fotograferen. Toen was ik verzot op de zoomlens van 24-104mm. Maar eerlijk is eerlijk, sinds de nifty fifity in huis kwam heb ik de zoomlens nauwelijks meer gebruikt.

De nifty fifty… Een echte favoriet voor foodfotografie als je het mij vraagt. Ideaal voor flat lay van een kleine tafelsetting, maar ook voor foto’s schuin van boven of recht van voren van iets dichterbij. Kortom, het is een echte alleskunner.

En het fijne is, dat je ook een dromerige achtergrond kan creëren met de meeste 50mm objectieven. Je noemt dit het bokeh-effect. Juist omdat dit een veelgebruikte lens is, is deze verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Dus voor elke portemonnee wat wils. Super handig dus!

Fotografeer je met een crop camera? Ook dan kom je een heel eind met het 50mm objectief. Deze lens heb ik enkele jaren lang gebruikt op een crop camera. Hierdoor maak je foto’s met een beeldhoek van ongeveer 85mm (dat heeft te maken met de crop factor). Voor flatlay lijkt dit in eerste instantie iets minder handig, maar dat is gemakkelijk op te lossen door van iets grotere afstand te fotograferen. Wil je meer weten over het verschil tussen crop camera’s en full frame en de crop factor? Lees het hier.

Een groot voordeel is dat de meeste 50mm objectieven lichtsterk zijn. Zodat je er gemakkelijker mee binnenshuis kan fotograferen. Huh? Lichtsterk? Naast het aantal millimeter, staat er nog een getal op de lens. Dit is het f-getal ofwel diafragma en is een maat voor de grootte van de lensopening. Het zegt ook iets over de hoeveelheid licht. Hoe lager het getal, hoe wijder de opening in de lens. Dit betekent dat er meer licht op de beeldsensor in de camera komt. Kortom, bij een f-getal van bijvoorbeeld 1.2 kun je gemakkelijker in huis fotograferen dan met een lens met een f getal van 4. Maar dat niet alleen! Het diafragma bepaalt ook de scherptediepte, dus hoe lager dit getal, hoe vager je de achtergrond kan maken. Wil je meer weten over scherptediepte en het f-getal? Lees dan deze blog.

En als laatste vind ik deze lens ook ideaal voor portretten en gezinsfotografie. Of buitenshuis met uitjes. En dat valt weer in de categorie alleskunner.

Samengevat over de 50mm:

  • Alleskunner qua beeld; zowel flatlay als andere hoeken

  • Dromerige wazige achtergrond

  • Lichtsterk, dus ideaal voor fotograferen binnenshuis

  • Ook handig voor andere soorten fotografie, zoals portretten

Waarom is de 100mm macro ideaal voor voedselfotografie?

Wat is er nu heerlijker dan een mooie close up foto, waarbij het water je in de mond loopt… Juist, dat kan met de 100mm macro lens! Zoals ik al schreef staat dit objectief voor mij echt op nummer twee van favoriete lenzen. Macro betekent dat je van heel dichtbij nog scherp kunt stellen. Ideaal dus voor close ups van heerlijk eten of wanneer je kleine dingen wilt fotograferen zoals koekjes of ingrediënten. 

Wat is jouw favoriete lens om eten en drinken mee te fotograferen?

Laat een berichtje achter in de comments hieronder, leuk!