8x tips - Hoe kies je de juiste fotoachtergrond voor jouw foodfotografie?

Help, keuzestress! Je wilt een mooie backdrop voor je voedselfotografie aanschaffen, maar tsja… De keuze is reuze en je kunt je geld maar 1 keer uitgeven… Welk materiaal kies je? En welke kleur of print is het meest geschikt? Waar let je op? Check snel deze 8 tips om jou op weg te helpen…

Portretfoto door Dorien Paymans

Hoe kies je de fotoachtergrond die bij jouw past?

Stiekem kan het best lastig zijn om een geschikte backdrop te kiezen… Want waar begin je in het grote bos van fotoachtergronden? Welke werkt fijn en welke wat minder? Waar let je op bij de aanschaf?

I feel you! Als foodfotograaf heb ik al heel wat ondergronden versleten… Van zelfgeverfde houten platen en geprinte backdrops op stevig board, tot aan diverse soorten oprolbare prints op papier, vinyl en PVC. Elke soort heeft zo z’n voor- en nadelen. En ja, de ene ondergrond is echt de andere niet. Denk aan krullende randen, onduidelijke of vlekkende print, hobbels & bobbels of een vervelende glans. En ja, er zit veel verschil tussen materialen. Maar ook verschil in kwaliteit van dezelfde materialen. Voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer…

Om jou een eindje op weg te helpen deel ik 8 tips. Een steuntje in de rug, zodat jij gemakkelijker de fotoachtergrond kiest die bij je past. En bijkomend voordeel, je bespaart misschien wel geld ;)

Materiaal kiezen

Tip 1. Schrijf op hoe en waar je de fotoachtergrond wilt gebruiken

Vragen die je kunnen helpen zijn:

  • Waar maak je de foto’s?

  • Kan de achtergrond blijven liggen of moet je ze direct weer opbergen?

  • Hoeveel opbergruimte heb je en waar?

  • Neem je de backdrops mee voor bijvoorbeeld een opdracht op locatie?

  • etc.


Tip 2. Denk na over de afmeting die je nodig bent

Vragen die je kunnen helpen zijn: 

  • Welke baksels/gerechten zet jij graag op de foto?

  • Vanuit welke hoek fotografeer je het liefste? Foto’s van bovenaf, schuin van boven, recht van voren

  • Wat voor soort foto’s maak je het liefst? Maak je foto’s van dichtbij, zoals van kleine baksels, koekjes en cupcakes of fotografeer je mooie gedekte tafels met meerdere borden?

  • Mag de fotoachtergrond levensecht en haarscherp op de foto of juist wat waziger?

  • Wil je de backdrop zowel als ondergrond en als achtergrond gebruiken in dezelfde foto?


Veel fotoachtergronden zijn in maten 60x60cm, 60x90cm of 90x120cm. Waarbij de oprolbare 60x90cm echt een alleskunner is.

Waarom is 60x90cm de meest favoriete afmeting voor foodfotografie?

Met deze afmeting heb je met 1 backdrop zowel een onder- als achtergrond in de foto. Bijvoorbeeld wanneer je kleine baksels fotografeert. Bevestig dan de fotoachtergrond met een korte zijde aan de muur en de andere korte zijde aan een tafel of plank. En wil je eens gek doen met een mooie grote flatlay? Ook dan is de 60x90cm ideaal als ondergrond. En als laatste; je kunt ‘m zowel liggend als staand in z’n geheel als achtergrond aan de muur bevestigen. Ideaal bij hoge taarten (staand) OF voor een overzichtsfoto van je sweet table (liggend). Dit is de reden dat ik voor Studio Foek Backdrops ook deze handige universele maat heb gekozen.


Tip 3. Vergelijk verschillende materialen

Er zijn veel verschillende materialen te gebruiken als ondergrond voor voedselfotografie. Denk aan textiel, papier, vinyl, pvc, stevig board of hout.
Weeg de voor- en de nadelen van de verschillende materialen tegen elkaar af.

Vragen die je kunnen helpen zijn:

  • Wil je kunnen knoeien met water?

  • Is de fotoachtergrond herbruikbaar na een fotoshoot?

  • Kies je voor een groot vlak oppervlak of liever oprolbaar?

  • Hoe dik of dun wil je het materiaal?

  • Mag er textuur in de print ja of nee?

  • Wil je een levensechte print voor foto’s van dichtbij of mag de print iets minder scherp zijn?

  • Hoeveel glans zit er op de backdrop?


Een van mijn grootste frustraties tijdens het fotograferen is dat deze gaat glimmen en glanzen wanneer er licht op valt. Vooral bij donkere achtergronden van kunststof of met een kunststof laagje, is dit iets om goed op te letten. Denk bijvoorbeeld aan de veelgebruikte backdrops van vinyl. Controle over het invallende licht is hierbij een must. 

Fotografeer je vaak van dichtbij? Bijvoorbeeld foto’s van kleine baksels als koekjes of cupcakes? Dan is het fijn dat je backdrop ook ‘echt’ lijkt op de foto. Dat je niet meteen ziet dat het een neppe ondergrond is. De 'echtheid’ van de print hangt samen met het type materiaal, de kwaliteit van de gebruikte afbeelding & de kwaliteit van de printer. 

Fotoachtergronden gemaakt van PVC lijken vaak net iets ‘echter’ op de foto, dan bijvoorbeeld backdrops gedrukt op vinyl. Het materiaal is iets dunner, maar de afdruk scherper. Daarbij is er de mogelijkheid voor een extra matte toplaag, zodat er ook minder glans is ten opzichte van vinyl. Dit is de reden dat Studio Foek Backdrops gemaakt zijn van PVC.

 

Tip 4. Kijk eens in de spiegel; wat is jouw karakter?

Vragen die jouw kunnen helpen zijn:

  • Ben je voorzichtig of wat ruwer met omgang van materialen?

  • Heb je een sterke rug om grote zware ondergronden te tillen?

  • Ben je een keukenprinses of stiekem wat onhandig? Kortom, mag er worden geknoeid?

Print kiezen

Tip 5. Bedenk welke sfeer je het mooiste vindt om te fotograferen (licht versus donker)

Kies jij voor lichte en frisse foto’s? Of juist voor gezellige meer donkere sfeervolle foto’s? Wanneer je dit weet, dan weet je nu ook welk soort achtergronden het beste bij jou passen. De lichtere of de donkere assortimenten met fotoachtergronden.



Tip 6. Schrijf de meest voorkomende kleuren op, van jouw baksels/gerechten 


Tip 7. Denk na over de kleurtoon van de fotoachtergrond (koel, warm, neutraal)

Net heb je de kleuren opgeschreven (zie tip 6). Welke toonwaarden passen het beste hierbij? Kortom, staan jouw baksels het mooiste op een wat koelere kleur, warme kleur of ga je juist voor een neutrale kleur backdrop?

Koele kleuren hebben een iets blauwige tint. Warme kleuren hebben een iets bruin- of oranje tint en neutrale backdrops hebben nauwelijks kleur. Denk aan verschillende grijstinten. In de foto hieronder zie je neutrale en warme tonen. En eentje is een mix van warm & koel; de ‘recylced wood’.

Tip 8. Kijk weer eens in de spiegel: wat is jouw niveau qua fotografie?

Voor de beginnende fotograaf zijn neutrale kleurtonen met gemakkelijkste te fotograferen. Dat komt, omdat je het licht dan sneller onder controle hebt. Denk aan lichte betonlook en verschillende tinten lichtgrijs. Maar ook wat warmere of koelere tinten met niet al teveel kleur. Kortom, de achtergronden met weinig verzadigde kleuren (zie foto hierboven; alle soorten, m.u.v. de 3 donkerbruine achtergronden aan de rechter zijde).
Wil je wat meer uitdaging? Sterk verzadigde kleuren (knalkleuren) zijn uitdagender dan minder verzadigde kleuren. En donkere kleuren zijn weer uitdagender dan lichte kleuren.

Note: fotografeer je met telefoon? Kies voor neutrale kleuren, zodat je het meest op safe speelt met de belichting.

Maak foodfotografie & styling gemakkelijker

Na een lange zoektocht heb ik DE perfecte backdrop gevonden! En die wil ik graag met je delen. Zodat jij ook zelfverzekerd & snel een sfeervol levensecht plaatje kan maken. En zo klanten kan laten watertanden, met mooie foodfoto’s op je socials of website.

Benieuwd? Je vindt ze door op DEZE tekst te klikken. Wie weet zit er eentje tussen die bij jou past…

Ennuh… In de maanden november en december krijg je een gratis linnen servet bij je bestelling. Wees er snel bij!