Fotobespreking, analyseren kun je leren!

Wat maakt die ene foto zo mooi? En waarom dan? Met dit handige stappenplan help ik je op weg. Leren analyseren om jezelf te inspireren. Want goed leren kijken naar foto’s of schilderijen kan helpen om je fotografie skills te verfijnen! Benieuwd hoe je dat doet? Lees snel verder.

Het stappenplan naar meer kennis

Ben ik de enige? Vast niet… Heerlijk ontspannen Pinterest en Instagram afstruinen, kijkend naar mooie foto’s… Ik laat me graag inspireren door mooie beelden van food of interieur. Maar wat maakt die ene foto zo mooi? En hoe kan ik hiervan leren? Door het werk van anderen en jezelf te bestuderen, leer je welke elementen in de foto je aanspreken. Vervolgens kun je de techniek die daar bij hoort uitzoeken en toepassen in je eigen fotografie. Ennuh… Oefening baart kunst!

Het bestuderen van een foto bestaat uit drie onderdelen: ’analyseren’, ‘interpreteren’ en ‘leren’. Ik neem je mee door mijn stappenplan, met als voorbeeld mijn flat lay foto van de oranje soep. Zie hieronder.

Stap 1. Hoe analyseer ik een foto?

Het klinkt heel chique, maar met analyseren bedoel ik het bekijken van de foto zonder daarbij een oordeel of gevoel te vertellen. Puur objectief: wat zie ik. Daarbij stel ik mezelf de volgende vijf vragen:

a. Beschrijf eens wat ik zie?

Deze foto is van bovenaf genomen (flat lay). Ik zie twee handen, waarvan een de lepel vasthoudt. Ik zie een donkere soepkom met oranje soep, brood in schuine stukken gesneden op een donker houten bord. Daarnaast staan twee houten mini kommetjes met pompoenpitten. De ene bruinig, de andere groen. Op de houten tafel ligt een okergeel tafelkleedje en staat een bruin kannetje met kookroom. Rechts onder in beeld zie ik een stuk van een houten bord met daarop nog drie broden.

b. Welke compositie herken ik?

Herken ik lijnen, patronen, texturen of herhalingen? In deze foto zie ik de Fibonaccispiraal, maar ook de gouden driehoek. Zie foto 1 hieronder.
Het gele kleedje creëert schuine lijnen van links onder naar rechts boven. Dit wordt versterkt door de schuine lijnen van het gesneden naanbrood. De handen omringen de soepkom, het schenkkannetje, het bestek naast het bord en de lepel wijzen allen naar de soep. Dit zorgt dat je automatisch naar de soep kijkt, hier het belangrijkste onderdeel in de foto.
Er zijn 8 cirkels zichtbaar, op 3 plekken pompoenpittentextuur (2 bakjes en op de soep), op 5 plekken oranje/oranjebruin (soepkom, soeplepel, geroosterde pompoenpitten, naanbrood gesneden, naanbrood heel), op 3 plekken groen (topping soep, bakje pompoenpitten, peterselie schenkkannetje), gelijke kleurtoon van de props, Zie foto 2 hieronder.

c. Hoe is het licht?

Zie ik van welke kant het licht komt, is het hard of zacht licht en zie ik veel of weinig contrast?
Het licht komt van ‘boven’ in de foto. De schaduwen zijn donker (dus veel contrast), maar de randen van de schaduwen zijn niet goed te zien (zacht diffuus licht). 

d. Welke hoofdkleuren zie ik?

Wat zijn de belangrijkste kleuren en herken ik misschien een kleurenschema?
Hoofdkleuren zijn okergeel, oranje, roodbruin en groentinten. Dit is een analoog kleurenschema. Meer leren over kleur? Klik hier voor mijn blog over de basis en 3 praktische kleurencombinaties voor je foodfoto’s.

e. Hoe is de scherptediepte?

Alles op de foto is in focus, er is een relatief grote scherptediepte (hoger f-getal). 

* TEKST GAAT VERDER ONDER DE FOTO *

Foto 1 - compositie. Wit is de Fibonacci-spiraal. Groen is de gouden driehoek.

Foto 1 - compositie. Wit is de Fibonacci-spiraal. Groen is de gouden driehoek.

Foto 2 - compositie. Geel is de lichtinval, blauw is de herhaling van cirkelvormen, groen zijn de ondersteunende lijnen in de compositie.

Foto 2 - compositie. Geel is de lichtinval, blauw is de herhaling van cirkelvormen, groen zijn de ondersteunende lijnen in de compositie.

Stap 2. Interpreteren is verklaren waarom de foto een bepaalde sfeer oproept

In deze tweede stap ga ik een oordeel of waarde geven aan het beeld dat ik zie. Door dit pas te doen NA de analyse, wordt het gemakkelijk om te verklaren waarom de foto een bepaalt verhaal vertelt. Daarbij stel ik mezelf twee vragen:

a. Welk verhaal of sfeer past bij de foto?

Pompoensoep eten op een herfstige dag aan de keukentafel, huiselijke sfeer, warm/knus gevoel. 

b. Hoe komt het, dat ik dit zo ervaar?

Warme kleuren, pompoenpitten in combinatie met een oranje soep = suggestief voor pompoensoep, pompoen past bij het seizoen herfst, lange mouwen van wollen/pluizige stof, houten tafel, contrastrijke foto.

Stap 3. Iets nieuws leren fotograferen

Tot slot de laatste stap; inspireren en leren! Welk onderdeel in de foto spreekt mij nu het meeste aan? Is het de kleurencombinatie, het licht, de compositie, de sfeer of het verhaal? Of toch iets anders?

Hierdoor laat ik mij inspireren en gebruik dit element in mijn eigen fotografie! Ik ga op onderzoek uit, zodat ik kan leren dit zelf te realiseren tijdens het fotograferen (ok, dat rijmt…). Ik heb het niet over de foto kopiëren, maar over de techniek achter het onderdeel uit de foto wat ik zo mooi vind.

Wat heb ik hiervoor nodig? Nieuwe kennis of praktische vaardigheden? Bijvoorbeeld over lichtval, kleurenleer, storytelling, etc. Tegenwoordig is veel kennis online te vinden en zijn er handige tutorials en behind the scenes video’s. Super handig! En schroom niet om een vraag te stellen aan de maker van de foto als je er niet uitkomt.

Nog heel even terug naar de foto van de pompoensoep. Het is in dit geval mijn eigen foto, maar mijn doel was een herfstige sfeer te creëren. Dit zonder dat ik een pompoen kon laten zien. Deze zat namelijk al in de soep! Het verhaal van de foto moest de suggestie wekken van herfst en pompoen.

Bonustip

Neem echt even een aantal minuten de tijd om aandachtig naar een foto te kijken. Het is heel verleidelijk om het ‘even snel’ te doen, I know… Maar de details zie je snel over het hoofd.

Heb ik jou kunnen inspireren met mijn fotografietips? Tag @studiofoek of stuur een berichtje, ik ben heel benieuwd!

Misschien vind je dit interessant!

In 5 stappen naar de perfecte compositie

Wil je meer weten over compositie en/of mijn handige tekenhulp downloaden? Klik hier voor het artikel (scroll in het artikel naar beneden, de fototips staan onder het recept).