Tips voor het fotograferen van schepijs

Help! Mijn ijs smelt tijdens de fotoshoot!

Ijs fotograferen kan best een uitdaging zijn… Op je gemak fotograferen, stylen en schuiven resulteert vaak in plasje van smeltend ijs. Daar zwemt je perfecte bolletje geschepte roomijs… Herken jij dit ook? Lees dan snel verder voor wat praktische tips en het recept voor nepijs.

Nooit meer smeltend ijs?

Stel je eens voor… Nooit meer vervelende druppels of ingezakte toppings tijdens je fotoshoot… Kan dat? Jazeker! Er zijn twee manieren om een goede ijsfoto te maken. 

  1. Oefenen met nepijs.

  2. Fotoshoot goed voorbereiden.

Beide manieren zal ik hieronder verder bespreken, inclusief praktische tips!

  1. Oefenen met nepijs

Wist je dat je heel gemakkelijk een ‘fake ice cream’ kan maken? De meningen over het gebruik hiervan verschillen. Ik vind het zeker de moeite waard! Waarom? Op deze manier kun je een setting uitproberen, zonder dat je je druk hoeft te maken over de tijd. Denk eens aan het oefenen van bolletjes stapelen, het ijshoorntje opvullen of rechtop laten staan, verschillende achtergronden of ondergronden checken, etc. Ze zeggen niet voor niets: oefening baart kunst, toch?

Probeer het eens uit en geef dan je eigen oordeel.

Hoe maak je nepijs?

Een recept voor nepijs vond ik op het internet (je vindt de link naar de video onderaan dit artikel). Je hebt twee ingrediënten nodig: poedersuiker en ‘frosting’. Deze voeg je samen in de keukenmachine of blender, totdat de dikte ontstaat die jij prettig vindt. En klaar is je ijs! De verhouding is een kwestie van uitproberen. Kant en klare frosting wordt vaak gebruikt in Amerika en is in Nederland lastiger te verkrijgen. En best prijzig.

In mijn keukenkastje staat geen frosting… Als alternatief heb ik botercreme gemaakt en dit gemengd met veel poedersuiker. Helaas bleef het wat te zacht en had ik alle poedersuiker in huis al gebruikt… Uiteindelijk is het met wat bloem en fijne kristalsuiker erbij toch nog gelukt! Het resultaat zie je in de foto’s van deze blog. Om het wat echter te laten lijken, heb ik een beetje ‘deeg’ gemengd met melk tot een dun papje (dit kan ook met slagroom of creme fraiche). Door dit op meerdere plekken er overheen te druppelen, lijkt het op smeltend ijs.
* TEKST GAAT VERDER ONDER DE FOTO *

2. Tips voor het fotograferen van schepijs

Klaar voor het ‘echte’ werk? Nepijs is leuk, maar niet altijd de oplossing. Maak je foodfoto’s voor een ijsrecept? Of werk je samen met een ijsfabrikant? Dan fotografeer je natuurlijk het echte product. Hierbij 3 praktische tips die ik veel gebruik. 

a. Voorbereiding

Voorbereiding van je fotoshoot is hierbij heel belangrijk. Zo kun je vlot doorwerken en blijft je food styling zoals je had gepland. Bedenk vooraf alvast hoe je de ijsco wilt fotograferen: bijvoorbeeld vanuit welke hoek, welke props, achtergrond, ondergrond en de compositie.
En welke sfeer wil je laten zien? Dark & moody of juist light & airy? Denk ook aan details voor de styling: bijvoorbeeld hoeveel bolletjes ijs, wel of geen smeltend effect, eventuele toppings als nootjes, fruit en discodip. 
Tot slot is het handig om na te denken over de instellingen van je camera. Welke scherptediepte vind je mooi (welk f-getal)?
Een tijdje geleden schreef ik een blog hierover. Wil je weten hoe en waarom ik een fotoshoot voorbereid? Klik hier en ontdek welke 5 vragen ik mijzelf altijd stel. 

b. Het perfecte bolletje ijs ligt al in jouw vriezer

Schep vooraf aan de fotoshoot al meerdere bolletjes ijs en leg deze op een vel bakpapier in de vriezer. Haal ze pas uit de vriezer, vlak voordat je de foto maakt.
Zet eerst alles voor de fotoshoot klaar en maak een paar testfoto’s voor de belichting en de compositie met een dummy. Hiervoor kun je iets van dezelfde grootte, vorm en kleur gebruiken zoals een tennisbal, golfbal of een prop papier. Alles naar je zin? Dan is het NU tijd om de bevroren ijsbollen op de juiste plek leggen en te stylen. 

Er zijn verschillende soorten ijslepels. Probeer welke voor jou het gemakkelijkste schept, maar ook welke de mooiste ‘scoop’ geeft. Laat het ijs 15-30 minuten buiten de vriezer, voordat je begint met scheppen.

c. Controle over druppels

Wil je druppelend ijs? Stop een eetlepel gesmolten ijs in een spuitje en druppel dit op de plaats waar je het wilt hebben. Zo heb je volledige controle en kun je direct de starten met fotograferen. Liever wachten totdat je hero vanzelf smelt? Dat kan natuurlijk ook. Maar dan is het afwachten hoe en waar de druppels gaan vallen. Hetzelfde geldt wanneer je een föhn of heat gun gebruikt. 
* TEKST GAAT VERDER ONDER DE FOTO *

Krijg jij ook zin om ijs te gaan fotograferen?

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd! Kennis is tenslotte om te delen :)
Zoals beloofd, hieronder de link naar de foodfotografie video, inclusief recept voor nepijs.

Misschien vind je dit interessant!

In 5 stappen naar de perfecte compositie

Wil je meer weten over compositie en/of mijn handige tekenhulp downloaden? Klik hier voor het artikel (scroll in het artikel naar beneden, de fototips staan onder het recept).