Hoe gebruik je negatieve ruimte in je foodfoto? De 5 basistips!

In deze blogpost neem ik je mee in de wondere wereld van negatieve ruimte in de fotografie. Wat is het precies, waarom wordt het gebruikt en hoe dan? Ik deel 5 handige tips om je op weg te helpen!. En natuurlijk de Food Story bij de blogfoto’s: ‘Duivekater’ incl. de camerasettings!

IMG_4524.jpg

Foek’s Food Story: Duivekater

Ik had er nog nooit van gehoord… Duivewattes? Duivekater ofwel ‘deuvekater’. Het traditionele feestbrood van Noord-Holland, uit de regio ten noorden van Amsterdam (o.a. de Zaanstreek). Ook dit streekgerecht valt in de categorie ‘zoetekauwen’. Het deeg is gemaakt van bloem, gist, melk, roomboter, suiker (of honing) en geraspte citroenschil.
Voor de foto’s bij deze blogpost heb ik het recept van Ronald Giphart uit het tijdschrift ‘Foodies gebruikt’. Zijn variant is met steranijs, echt een aanrader!

Instellingen van de camera: Canon 50mm - ISO 400 - f8 - 1/15s & 1/20s. All rights reserved.

Wat is negatieve ruimte?

Negatieve ruimte klinkt gek, maar is juist iets positiefs. Hiermee wordt de ‘lege’ ruimte bedoeld rondom het hoofdonderwerp op de foto. Het hoofdonderwerp wordt ook wel ‘positieve ruimte’ genoemd. Deze ruimte is niet per definitie ‘leeg’ in de letterlijke zin van het woord. Negatieve ruimte kan gevuld zijn met structuren, texturen, rustige kleuren of voorwerpen/achtergronden die ‘uit focus’  zijn, ofwel onscherp. 

Waarom gebruik je het?

Onze hersenen houden van beelden met ‘balans’, ofwel een foto die ‘lekker kijkt’. Door gebruik te maken van negatieve ruimte creëer je een rustpunt voor het oog. In deze lege ruimte zijn weinig tot geen afleidingen. Het oog wordt direct gestuurd naar wat belangrijk is op de foto. Zo voorkom je dat de ogen automatisch gaan pingpongen tussen de alle verschillende onderdelen op het beeld. In de reclamewereld wordt hier handig gebruik van gemaakt: een prima plaats voor een stukje tekst!

Hieronder een paar van mijn foodfoto’s, waarin ik bewust negatieve ruimte heb gebruikt. En natuurlijk de foto’s bij deze blogpost niet te vergeten. Klik op de foto voor de uitleg!

Wil je meer weten over compositie? Klik hier voor het volledige artikel met een handig stappenplan voor de perfecte compositie. Let op: scroll helemaal naar beneden voor de fotografie tips (inclusief een gratis download!)

IMG_4520.jpg

Negatieve ruimte gebruiken in je foodfoto?
Check de 5 basistips!

Om je op weg te helpen deel ik hieronder mijn 5 basistips.
Zo kun jij snel & gemakkelijk negatieve ruimte creëren in je foodfoto!

Tip 1. Vul niet het gehele beeld met props.

Hoe verleidelijk en leuk foodstyling ook is, het hoofdonderwerp moet de blikvanger blijven. Less is more.


Tip 2. Neem de foto van een iets grotere afstand of gebruik een lens van bijvoorbeeld 35 of 50mm.

Gebruik je een smartphone? Dan is dat in je voordeel!

Door een kortere lengte van de lens wordt het beeld automatisch breder. Ofwel er komt meer informatie op je beeld, terwijl je op dezelfde afstand staat. Het aantal millimeters van een lens zegt iets over de brandpuntsafstand. Hoe lager het getal, hoe groter de beeldhoek wordt. Hoe hoger het getal, des te meer ‘zoom’ effect. 

Voorbeeld: je fotografeert een appel op 1 meter afstand. 

  • Met een 100mm lens (zoom/macro) vult de appel het grootste deel van het beeld. 

  • Met een 50mm lens vult de appel de helft van het beeld. 

  • Met een 35mm lens (groothoek) vult de appel een derde van het beeld.

  • Met een smartphone vult de appel een vijfde tot een derde van het beeld. Een smartphone kun je vergelijken met een extreme groothoek.


Tip 3. Vul het beeld voor 1/3 met het onderwerp en voor 2/3 met negatieve ruimte.



Tip 4. Probeer de regel van derden of de gulden snede voor je compositie.

Wil je meer weten over compositie? Klik hier voor het volledige artikel met een handig stappenplan voor de perfecte compositie. Let op: scroll helemaal naar beneden voor de fotografie tips (inclusief een gratis download!)



Tip 5. Focus op het onderwerp en gebruik een smalle scherpte diepte.

Ofwel een lager f-getal/brandpuntsafstand. Zo krijg je een mooie onscherpe achter- en voorgrond. Dit is vooral geschikt wanneer je de foto recht van voren neemt. 


BONUSTIP 1. Maak eens gebruik van monochrome kleuren.

Klik hier voor de blogpost met een handig overzicht voor kleurgebruik in je foodfoto (scroll naar beneden voor de fotografie tips). 


BONUSTIP 2. Gebruik een oneven aantal in het hoofdonderwerp

Bijvoorbeeld 1 of 3 appels. Meer weten over waar onze hersenen van smullen? Klik hier voor het volledige artikel over compositie en scroll naar beneden voor de fotografie tips (inclusief een gratis download!). 

gratis ebook bij aanmelden.jpg

Gratis e-book

Meld je snel aan voor de nieuwsbrief en ontvang ‘m GRATIS in je mailbox!

Heb jij mijn GRATIS e-book al gelezen?

Wil jij meer tips om je foodfotografie skills te verbeteren?
Wil jij jouw foto’s naar ‘the next level’ brengen?
Wil jij zelf aantrekkelijke foodfoto’s kunnen maken voor je blog of bedrijf?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief & mis geen enkele tip!
BONUS: je ontvang mijn mini e-book GRATIS in je mailbox!

“Let’s make your food worth watching!”
- Fenja Blaauw